a) İletişim Müşaviri Kadrosuna Atanmak İçin Aranan Nitelikler Nelerdir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde öngörülen genel şartları taşımak,
En az dört yıllık lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
İlk defa yurt dışı sürekli göreve atanacaklar için, atandığı tarih itibariyle, Başkanlık merkez veya taşra teşkilat birimlerinde en az bir yıl çalışmış olmak,
Yurt dışı görev için gerekli mesleki yeterliliğe sahip olduğu Komisyon tarafından tespit edilmiş olmak,
Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak,
Sağlık durumu itibarıyla yurt dışında görev yapmasına engel bir durumu olmamak,
Aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak gerekir.
b) İletişim Müşaviri Olarak Göreve Başlayan Personel Hangi Görevleri Yapmaktadır?
Devletin tanıtma siyasetinin ve tanıtma ile ilgili alanlarda hükümetçe belirlenen stratejilerin yurt dışında uygulanmasına yardımcı olmak.
Hükümet faaliyetlerinin ve yapılan hizmetlerin dış kamuoyuna müessir şekilde yansıtılmasına ve bunların dış kamuoyu üzerindeki etkisinin belirlenmesine ait hizmetleri yapmak.
Türkiye aleyhindeki propaganda faaliyetlerini takip etmek ve değerlendirmek, gerekli görülenler üzerine misyon şeflikleri ve Başkanlık ile koordinasyon halinde düzeltici ve bilgilendirici belge ve dokümanları ilgili birimlere ulaştırmak, bunların o medya kuruluşunda veya yayınlarında yer almasını sağlamak.
Yabancı ülkelerde Türkiye’nin menfaatleri doğrultusunda yapılan faaliyetlere katılmak, bu faaliyetlerin ilgili ülke medyasında Türkiye’nin görüşleri doğrultusunda ve doğru bir şekilde yer almasını sağlayıcı girişimlerde bulunmak.
Enformasyon ve aydınlatma faaliyetlerinin Türkiye’nin dış politikasını destekleyecek şekilde düzenlenmesi ve uygulanmasına yardımcı olmak.
Görev bölgelerindeki basın yayın organlarını izlemek ve Türkiye’yi doğrudan ya da dolaylı ilgilendiren yazıların çeviri ve orijinallerini Devlet Enformasyon Sistemi vasıtasıyla Başkanlık ve bağlı olduğu misyon şefliklerine iletmek.
Türkiye hakkında araştırma yapan, bilgi talebinde bulunan kişi ve kuruluşlara yardımcı olmak, ilgili kurumlarla koordine ederek gerekli bilgi ve belgenin teminini sağlamak.
Gerekli hallerde, ilgili ülke basını için rapor, makale veya bilgilendirici yazılar hazırlamak, demeçler vermek, radyo ve televizyon programlarına katkıda bulunmak.
Üst düzey resmî temaslarda basın ile ilişkileri düzenlemek, basın toplantılarını organize etmek, basın duyuruları hazırlamak ve bunları ilgili kuruluşlara ulaştırmak.
Basın-yayın ve enformasyon konularında ve bu organlarla ilişkilerde Büyükelçilik Müşavirliği ve gerekli durumlarda sözcülüğünü yapmak.
Başkanlık ile misyon ve konsolosluk şeflerince verilecek benzeri görevleri yerine getirmek.