Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Her ilde kadın kooperatifçiliği çalışma grupları oluşturduk. Şu ana kadar 27 bine yakın kişiye ulaştık. İnşallah yeni kooperatiflerimizle birlikte sayıları daha da artacak” dedi.
Bakan Selçuk, İzmir’de bir otelde düzenlenen “Kadın Kooperatifleri Ege Bölge Buluşması” programında, İzmir depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulundu. İzmir depremi sonrası yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğinin sergilendiğini aktaran Selçuk, “Bu süreçte İzmir’de yürüttüğümüz çalışmalarda şu ana kadar 30 binden fazla vatandaşımıza psikososyal destek sağlamış olduk. İlk etapta 28 milyon lira destek verildi, son 2 ay boyunca toplam 48 milyon liralık bir destek İzmir’e ulaştı. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afet, felaketen korusun. Benzer acıları bir daha yaşatmasın” diye konuştu.
“Kalkınma modeli”
Bakan Selçuk, kadın kooperatifçiliği alanında iş birliğini geliştirmek, farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarına dikkati çekti. Kooperatifçiliğin, işsizliğin önlenmesinde, yoksullukla mücadelede, sürdürülebilir kalkınma ve istihdam politikalarında güçlü bir enstrüman olarak değerlendirildiğini anlatan Selçuk, bu anlamda kadınların desteğini ve emeğini önemsediklerini dile getirdi.
“18 yılın etkisi”
Son 18 yılda Sadece Ege Bölgesi’nde yaptıkları yatırım miktarının 230 milyarı lirayı aştığını hatırlatan Selçuk, şöyle devam etti: “İş gücü ve istihdamımızı artırmaya yönelik projeleri önemsiyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılmasında çok önem verdiğimiz bir konu. Bu alanda Ege Bölgesi’nde yaptığımız yardımların tutarı 20 milyar lirayı aştı. Salgında etkilenen tüm kesimlere yardımcı olmak için sosyal kalkınma desteği başlattık.”
“Kadınlara destek”
Kadınları desteklerken iş ve aile dengesini kurmanın kendileri açısından önem taşıdığını ifade eden Selçuk, şunları kaydetti: “Evde bakım, kreş desteği, teşviklerimiz ile kadınlarımız hem çalışma hem aile hayatında olsunlar istiyoruz. Kadınlarımızı istihdama teşvik edebilmek için sunduğumuz prim desteğini kadınlar için 18 ay uyguluyoruz. Hem İŞKUR hem de SGK’da kadınlarımızın çalışma hayatına katılımı için birçok teşvik ve uygulamamız var. 2002’den itibaren baktığımız zaman İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlarımızdan 2 milyonu aşkın kadınımız yararlanmış durumda. Girişimcilik, mesleki eğitim kurslarımız var, kadınlarımızın bu tür programlarda çok daha fazla faydalanmasını istiyoruz. Kadınlarımıza mesleki ve sosyal desteklerimiz sürüyor. Netice olarak aldığımız teşvikler ve uygulamalar kadınlarımızda arttı. İnşallah 2023’te bu oranlarımızı artırmak istiyoruz. Daha müreffeh bir ülke için sürdürülebilir ekonominin çok iyi olması gerektiğini düşünüyoruz.” AA
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.