Milli Elektrikli Tren 2020 yılında raylara inecek

Milli Elektrikli Tren 2020 yılında raylara inecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan bakanlığın geçmiş yıllarda yaptığı projeleri değerlendirerek, ulaşım ve altyapı konularıyla ilgili planlanan çalışmaları anlattı.

Bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmasının yatırım, ticaret ve ulaşım zincirinin sağlıklı çalışmasına bağlı olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “insanımıza bulunduğu yerde ulaşamıyorsak, onun ayağına gidemiyorsak, insanları orada tutamayız. Bunu da kınayamayız. Yurdun her tarafında aynı seviyede ulaşım ve haberleşme altyapısını sağlamak, zenginlik merkezlerini Türkiye’nin her tarafına yaymak mecburiyetindeyiz. Bu da ancak gelişmiş ulaşım altyapısıyla olur. Bu anlamda entegre ulaşım sistemlerini güçlendirmek ve yaygınlaştırmak bakanlığımızın temel vazifelerinin başında geliyor. Bu nedenledir ki; bugüne kadar gerek ulaştırma politikalarında ve gerekse mevzuatta yapılan çalışmalarımız, günü kurtarmanın dışında köklü bir reform niteliği taşıyan çalışmalar oldu. Dün insanımız için hayal olan pek çok ulaşım ve bilişim hizmeti bugün gündelik hayatın vazgeçilmezi oldu ve bu bağlamda Türkiye gelişim açısından Avrupa ortalamasının üzerinde bir ivme yakaladı. Yılda ortalama 2 bin kilometre duble yol yaparak Türkiye’nin duble yol ağını 27 bin 165 kilometrenin üzerine taşıdık. Havacılıkta yeni bir çığır açtık, yaptığımız yatırımlarla havacılıkta Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduk. Bundan sadece birkaç yıl önce birkaç milyon kişinin kullandığı havayollarımızı bir yılda 210 milyon kişinin kullanmasını sağladık” şeklinde konuştu.

“Türkiye’yi YHT’ye sahip dünyanın 8’inci ülkesi yaptık”

“Denizcilikte, gemi sanayinde ve balıkçılıkta, Türkiye’yi tekrar adı geçen ve denizci millet kimliğine yeniden kavuşmuş bir ülke haline getirdik” diyen Turhan şöyle devam etti; “Bilişim ve haberleşme sektöründe tüm Türkiye’yi genişbant ağıyla donattık, bu da yetmez dedik her eve fiber altyapı getirecek adımları da attık. Demiryollarında ve lojistikte Türkiye’yi dünyanın merkezi yapacak projelere imza attık. Türkiye’yi Yüksek Hızlı Tren’e sahip dünyanın 8’inci ülkesi yaptık”

“2003 yılından bu yana 767,5 milyar yatırım yaptık”

 2003 yılından bu yana Kamu-Özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile birlikte 767,5 milyar TL yatırım yaptıklarını söyleyen Turhan, “Yatırım harcamalarında yüzde 62’lik payımız ise bu süreçte karayolları olmuştur. Ancak yatırımların daha hızlı tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulabilmesi, bizim için son derece önemli. Yatırımlar gerçekleştirilirken alternatif finansman kaynaklarını da kullanıyoruz. Bunun için özel sektörün dinamizmini de harekete geçirdik. Bu şekilde toplam 198,5 milyar TL’lik KÖi projesini başlattık. Söz konusu yatırımların yüzde 77’si tamamlandı. Yapımı devam eden KÖi projeleri ile birlikte 45,5 milyar TL’lik daha yatırımı ülkemize kazandıracağız” dedi.

“Önemli kalkınma hamlesi”

 “Demiryollarımızı sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin en önemli halkalarından biri olarak görüyoruz” diye konuşan Mehmet Cahit Turhan, “Yıllardır ihmal edilen bu alanı canlandırmak için yoğun çaba sarf ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde demiryolları- mızı tekrar devlet politikası haline getirdik. Mevcut 11 bin 590 km’lik demiryolu ağımızdaki ana hatların tamamını yeniledik. Yaptığımız yasal düzenlemeler çerçevesinde demiryolunu özel sektöre açtık. Demiryolu şebekemiz üzerinde özel sektörün kendi trenleri ile yük ve yolcu taşıması için gerekli yasal zemini hazırladık. 1. 213 kilometre yüksek hızlı tren hattı yaptık. Ankara-Eskişehir-istanbul, Ankara-Konya-istanbul güzergahlarında 52 milyona yakın seyahat gerçekleşti. Hızlı trenle ilgili malzemelerin önemli bir kısmını artık kendi ülkemizde üretiyoruz. Milli yük vagonunu ürettik, kullanıyoruz. 2020 yılı içerisinde ise YHT ile 9,8 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz. Demiryollarımızda TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından 29,3 milyon ton, özel demiryolu tren işletmecileri tarafından 5,5 milyon ton olmak üzere toplam 34,8 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. Marmaray’da ise 2020 yılında toplam 146 milyon yolcu taşınması hedefleniyor. Başkentray’da da toplam 14,6 milyon yolcu taşınmasını bekliyoruz. TÜVASAŞ’ta ilk prototip Milli Elektrikli Tren Setini de 2020 yılı içinde raylara indireceğiz ve seri üretimine başlayacağız” bilgisini verdi

 

 

 

* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.