İçişleri Bakanı Soylu, Kırklareli’nde muhtarlarla bir araya geldi

İçişleri Bakanı Soylu, Kırklareli’nde muhtarlarla bir araya geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 16 Eylül Cuma günü Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen kahvaltı programında mahalle ve köy muhtarlarıyla bir araya geldi.

Sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını muhtarlara ileterek başlayan bakan Süleyman Soylu, bu tür toplantılar genelde bölgede çalışan arkadaşlarla istişare etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlandırıldığı bir çalışma modelidir. Sizler de değerlendirmelerinizi ortaya koyacaksınız bizler de dinleyeceğiz” dedi. Ülke genelinde kadına şiddetle mücadele amacıyla, uyuşturucu ile mücadele amacıyla ve daha pek çok amaçla toplantılar meydana geldiğini söyleyen Bakan Soylu bu buluşma ve toplantıların bir tanesinin de Muhtarlar Toplantısı olduğunu söyledi.

Toplantılar sayesinde hem sorunları öğrendiklerini hem ilk elden temas ettiklerini hem de çözümleri aradıklarını kaydeden Soylu, “Açık söylemek gerekirse en çok verim aldığımız toplantılardan birisi de bu toplantılardır. Bu toplantıların açılışında biz konuşsak da ilerleyen dakikalarda sizleri dinleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Muhtarlık kurumuna yenilikler getirdiklerini söyleyen Bakan Soylu, bu adımların geliştirileceğini ve geliştirildiğini dile getirdi.

Muhtar ücretlerinde yeni düzenleme getirdiklerini ifade eden Soylu, herhangi bir ayarlamaya gerek kalmadan asgari ücrete sabitlendiğini belirtti. Muhtarlara özel olarak hazırlanan “Muhtar Kimlik Kartının” da kendilerine gönderildiğini sözlerine ekleyen Soylu, ayrıca Muhtar Bilgi Sistemi’nin de çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bu alanda atılan son adımın Muhtarlar Konfederasyonu’nun “halk yararına çalışan dernek” statüsüne geldiğini belirtti.

Muhtar binalarından bahseden Bakan Soylu; “Muhtarlık binası isteyen muhtarlarımızın taleplerini almaya devam ediyoruz. Bu binalarımızı ilgili yerlerimizin mimari yapısına uygun olarak tasarlanıp hayata geçirilecek. 100 muhtarlık binasının temelini en yakın zamanda atacağız. Kırklareli’nde hizmet binası bulunmayan muhtarlık sayısı 39. İnşallah bunu da bir plan dahilinde bunu gerçekleştirmeye çalışacağız. Yine bir yeniliği Kültür ve Turizm bakanlığımızdan ricamızla muhtarlarımız muhtarlık kimlik kartları ile müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecek.

Kadın muhtarların kendilerinden bekledikleri bir uygulamayı da hayata geçirdiklerinin altını çizen Bakan Soylu; “Kadın muhtarlarımızın istediği önemli bir konu da güvenlik kamerası idi. Bu çalışmalarımızı da Türkiye genelinde tamamlamış olduk. Bu proje kadın ve erkek de bütün muhtarlarımızı kapsayacak şekilde tasarlandı. Kırklareli ilimizde 16 kadın muhtarımız bulunuyor. Bu hizmeti talep eden 12 kadın muhtarımıza bu hizmeti sağlamış olduk.

"Kırklareli'nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın tamamı Mekansal Adrese Kayıt Sistemini kullanıyor"

Binlerce muhtarın Mekansal Adrese Kayıt Sistemi (MAKS) ile şüpheli adresleri sorgulayabildiklerini kaydeden Bakan Soylu, "Bu modül deyim yerindeyse dijital alanda hepimizin eli kolu oldu. 50 bin muhtarımızın 45 bin 115'i MAKS projesini aktif olarak kullanmaktadır. Kırklareli'nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın tamamı kullanmaktadır. Biraz önce söylediğim 50 bine yakın muhtarımıza da Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi projesiyle ilgili eğitimimizi de bir vesile ile verdik. Buna şüpheli adres bildirimi sorgulama yöntemini de ekledik. Bu şu demek. Yani bir vatandaşla ilgili. Siz yazıyorsunuz, nüfus idaresi, kaymakamlık, karakol gelene kadar 3, 3,5 ayı geçiyor. Yanlış mı söylüyorum? veya gelmiyor yani. Öyle de oluyor. Sonra bunu bir muhtarlar toplantısına arkadaşlarımızla beraber değerlendirdiğimizde hemen bunu bir modül içerisine atalım ve bütün kurumlara, kaymakamlığa, emniyete, karakola ve nüfusa 15 gün süre versinler. Yani muhtarımızı bir tartışmanın içerisinde bulundurmayalım, bir tartışmanın içerisine çekmeyelim. Yarın olabilecek herhangi bir hepimizi üzebilecek bir olayda da hem sorumlu tutmayalım hem vicdan azabıyla, her birimizi karşı karşıya bırakmayalım" dedi.

"118 bin metruk binadan 90 bini yıkıldı"

Soylu, geçen kasım ayında valilik ve belediyelerce tespiti yapılan metruk binaların MAS'a eklenmesine de imkan tanındığını vurguladı. Güvenliğin sadece muhtarın işi olmadığını ancak böyle bir durumda muhtarın güvenlik problemiyle karşı karşıya kalacağı bir alan olduğunu sözlrine ekleyen Soylu; "Biz uyuşturucuyla ilgili bir mücadele ortaya koyuyoruz. Bazen bana söylediğim sözler nedeniyle kızıyorlar, varsın kızsınlar. Türkiye'de 118 bin metruk bina tespit ettik, kolay da tespit etmedik, önce 60 bin 70 bin oldu ben biraz zorlayınca 100 bin oldu, 118 bin oldu. Türkiye'de bulunan 118 bin metruk binanın 90 binini yıktık, 15 binini restore ettik, 15 bini de şu an yıkılmayı bekliyor yani 103 bin metruk binayı metruk bina olmaktan çıkardık" cümlelerini kullandı.

Soylu bu yapıların mahalle sakinlerini tedirgin eden alanlar olarak kullanıldığını belirtti.

"Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları devam ediyor"

Sahada uyuşturucuyla büyük bir mücadele verildiğinin altını çizen Soylu, "Şu an cezaevinde uyuşturucudan yatanların sayısı 117 bin, 15 Temmuz tarihinde bu rakam 35 bindi, sahada çok ciddi bir mücadele ortaya koyuyoruz. Geçen gün Amerika'dan bir arkadaşımız geldi, bir süre orada yaşayan biri şu an Amerika'nın her yerinden uyuşturucu kullanmak serbest, kafelerde kafeteryalarda uyuşturucu kokusundan başka bir kokuya rastlanılmıyor. Bir de bu cinsiyetsizlik denen bir kavram var ya LGBT denen şeyler bir de o her tarafta yaygınlaştı, karşı çıkmak bile günah, kimse bir şey söyleyemiyor, öyle bir baskı altına almışlar. Metruk binalarla mücadelemizi ortaya koymamızın sebebi biz uyuşturucudan yakaladığımız her kişiye anket yapıyoruz. 'Başladıysan nerede başladın?', 'Neyle kaç yaşında başladın?', 'Ailen var mı?', 'Nerede kullanıyorsun, sana kim başlattı?' gibi sorularla esas itibarıyla karşı karşıya kaldığımız problemin nasıl çözüleceğini ortaya koyan bir süreci değerlendiriyor ve politikalarımızı da buna göre ortaya koyuyoruz" diyerek sözlerini sürdürdü. Uyuşturucunun metruk binalar dışında park ve arabalarda kullanıldığına dikkati çeken Soylu, bunlarla ilgili de parkları aydınlatma, polis ve jandarma denetimi gibi pek çok önlem alındığını kaydetti. Muhtarlarla asayiş birimlerinin sürekli iletişim halinde olduğunu dile getiren Bakan Soylu, muhtarların her türlü sorunlarında bu birimleri arayabileceğini söyledi.

Muhtarların öneminin pandemi döneminde net şekilde ortaya konduğunu ifade eden Soylu; “Dünya yaşlılarını ölüme terk etmişken, biz maaşından, Pazar alışverişine kadar önlerine koyduk bu konuda muhtarlarımıza minnettar ve müteşekkiriz. Son 2 yılda yaşanan afetlerde de muhtarlarımızın çok yararını gördük. Onun için bu tip meselelerde birliktelikle hareket etmenin önemini gördük” Konuşmasının ardından muhtarlardan gelen soruları alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katılımlarından dolayı tüm muhtarlara teşekkür etti. Volkan Abuy

 

 

 

* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.