Dünya ikinciliği Kocaeli’ye geldi: Gübre böceği eseri nefes kesti

Dünya ikinciliği Kocaeli’ye geldi: Gübre böceği eseri nefes kesti

Kocaeli Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan ekip, Fransa'da düzenlenen 15. Valloire Uluslararası Saman ve Ot Heykel Yarışması'nda "Gübre Böceği" adlı eserle ikinci oldu. 4 metrelik küreden oluşan eser, 5 günde tamamlandı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan Türk ekibi, uluslararası sanat camiasında büyük bir başarıya imza attı. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Konak ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çınar'dan oluşan ekip, Fransa'da Türkiye'yi temsil etti.

Saman ve ottan 4 metrelik "Gübre Böceği"

Türk akademisyenler, 30 Haziran-6 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da düzenlenen 15. Valloire Uluslararası Saman ve Ot Heykel Yarışması'na katıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ve finale kalan 12 takımın yer aldığı yarışmada, akademisyenlerimiz doğal malzemeler kullanarak 5 günde devasa bir eser ortaya çıkardı. Gübre böceğinin gübre toplarını yuvarlamasını, doğaya katkısını, beslenme ve yön bulma becerilerini yansıtan "Gübre Böceği / Scarabaeus Sacer" adlı eser, jüri tarafından ikincilik ödülüne layık görüldü.

Daha önce de kar heykeliyle ödül almışlardı

Daha önce aynı kentte düzenlenen Uluslararası Kar Heykeli Yarışması'nda da ikincilik elde eden akademisyen sanatçılar, bu kez saman ve ottan yaptıkları eserle başarılarına bir yenisini daha ekledi. Kocaeli Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin desteğiyle bugüne kadar 12 farklı ülkede Türkiye'yi temsil eden ekip, uluslararası arenada başarılı olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Prof. Dr. Konak: "3 ayrı kıtada ödül almak evrensel bir iş yaptığımızı gösterir"

Prof. Dr. Ceyhun Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın farklı ülkelerinden yapılan başvurular arasından finale kalan 12 takım arasında yer aldıklarını belirterek, yarışmayı ikincilikle tamamlamaktan mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi. Malzemenin doğasına uygun bir proje geliştirme fikriyle yola çıktıklarını anlatan Konak, Mısır mitolojisinde kutsal kabul edilen "Scarabaeus" (gübre böceği) figürünü konu aldıklarını, yaklaşık 4 metre çapındaki küreyi ayaklarıyla yuvarlayan böceğin hareket anını heykelsi bir kompozisyona dönüştürdüklerini kaydetti.

Ödül almanın motive edici olduğunu dile getiren Konak, şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce de aynı kentte düzenlenen Kar Heykeli Yarışması'na katılmıştık. Orada da ikincilik almıştık. Galiba ikincilik kaderimizde var. Biz 3 kıta 12 ülkede eserler ürettik ve ödüller aldık. Birbirinden farklı üç kültüre işler ürettik ve bunlardan teveccüh gördük. Bu ürettiğimiz işlerle evrensele ulaşabildiğimizin göstergesi olduğunu düşünüyorum. 3 ayrı kıtada ödül alabilmek evrensel bir iş yaptığımızı gösterir."

Prof. Dr. Çınar: "Yaptığımız işi doğru yaptığımızın bir göstergesi"

Prof. Dr. Bülent Çınar ise kısa sürede farklı malzemelerle eser üretmeye alışkın olduklarını belirterek, 12 farklı ülkede Türk bayrağını dalgalandırmaktan gurur duyduklarını söyledi. Sürenin kısa olmasına rağmen zorlanmadıklarını dile getiren Çınar, beş gün boyunca aralıksız çalıştıklarını, yaklaşık 4 metre çapındaki küreyi kusursuz hâle getirmenin ise ciddi emek gerektirdiğini ifade etti.

İki akademisyen olarak meslekleriyle doğrudan ilgili uluslararası yarışmalarda ödül kazanmanın kendileri için önemli bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Çınar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ödül almak, yaptığımız işi doğru yaptığımızın bir göstergesi. Bu başarı, öğrencilerimize yeni bir vizyon kazandırmak ve onları alternatif üretim alanlarına yönelmeleri konusunda cesaretlendirmek açısından da çok önemli."



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.