Denizli Yörükleri Derneği, Büyükşehir Belediyesiyle birlikte, Yörük kültürünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla Yörük Toyu düzenledi.
Adalet Parkında düzenlenen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu, temsili Yörük düğünü canlandırıldı.Yörük toyu mehter takımı eşliğinde Yörük göçünün canlandırılmasıyla başladı.
"Türk dünyasının birlik ve bütünlüğü için" sloganıyla düzenlenen toyda, Türkiye'nin değişik yerlerinden etkinliğe katılan Yörük ve Türkmen dernekleri, kurdukları kıl çadır ve stantlarda gelenek ve göreneklerini tanıttı.
Savaş kıyafetli Yörük ve Türkmen gençleri, kendileriyle fotoğraf çektirmek isteyenlerin ilgi odağı olurken, bazı misafirler süslenen at ve develere binip gezinti yaptı.
Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, etkinlikte yaptığı konuşmada, Yörüklerin, üzerinde bin yıldır yaşanan bu cennet vatanın kıyamete kadar Türk yurdu olarak kalacağının Atatürk tarafından tapusu olarak gösterildiğini anlattı. Hep beraber böyle bir etkinlikte bir arada olmayı sağlayanlara teşekkür eden Uslu, "Hiçbir ferdinden vatana ihanet içerisinde olmayan Yörüklerle birlikte olmak ne güzel. Yüreğinde Ay yıldızlı Türkiye sevdasından başka hiçbir sevda olmayan insanlarla olmak ne güzel. Antalya'dan, Mersin'den, Kerkük'ten size selam olsun" diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele'yi başlatmasının 100. yılı olması dolayısıyla derneğin toyunun "Milli Mücadelenin 100. Yılı Anısına" başlığı ile düzenlendiğini anlattı.
Tok, "Milli Mücadele'nin ateşinin yakıldığı şehirdir Denizli. Anadolu coğrafyasının fethedilmesi, Türk yurdu olması ve yüzlerce yıl kalması, en son da Milli Mücadele'de 7 koldan gelen düşmanı püskürtmede Yörük Türkmenler hep en önde olmuştur" şeklinde konuştu. Diğer illerden 75 Yörük Türkmen derneğinin etkinliğe katıldığını kaydeden Denizli Yörük Derneği Başkanı Yaşar Celal Ceylan, desteğini esirgemeyen Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Yörük Türkmen Çalıştayı gerçekleştirdiklerine de değinen Ceylan, şehirde, kültür ve geçmişlerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Toy kapsamında yapılan temsili Yörük düğününde geline kına yakıldı, gelin alma töreninde kız tarafı damadın anne babasından sürü ve arazi istedi. AA
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.