3 bin yıllık kaya resimleri bulundu (Rize)

3 bin yıllık kaya resimleri bulundu (Rize)

Rize’nin İkizdere, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde 2022 yılından beri akademik bir ekip tarafından devam ettirilen Tarihî ve Arkeolojik Yüzey Araştırma çalışmaları sırasında İkizdere ilçesi sınırları içerisinde boyama usulü ile yapılmış ve yaklaşık 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen kaya resimleri keşfedildi.

Rize’deki üç ilçede ve bölgenin bazı yörelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile geniş kapsamlı bir yüzey araştırması yürütülmekte. "İkizdere, Çamlıhemşin ve Hemşin İlçeleri Tarihî ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi" kapsamında söz konusu ilçelerde yapılan çalışmalar bu alanda dünyada önde gelen dergilerinden olan "Acta Histriae" isimli dergide yayımlandı.

Keşfi yapılan kaya resimlerinde silahsız atlılar, binicisiz atlar, yıldız/güneş ve Türk kültür tarihinde önemli bir yer tutan hayat ağacı tasvirleri tespit edildi. Tarihî ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesinin Başkanlığını, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Okay Pekşen, Başkan Yardımcılığını Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasin Topaloğlu yaparken ekip üyeleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercüment Yıldırım, Erzurum Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Kılıç ve Dr. Nusret Burak Özsoy yer alıyor.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.