Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla buluşturduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla buluşturduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Göreve geldiğimizde, 2002 yılında, ihracatımız 36 milyar dolardı. Geçen sene küresel salgına rağmen 225 milyar 368 milyon dolara yükseldi."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Karaman Genişletilmiş İl Danışma Meclisi'nde konuştu ve “Türkiye'yi cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla buluşturduk. Son 19 yıldır mutlu, müreffeh, aydınlık yarınlar inşa etmek için durmadan dinlenmeden koşturuyoruz. Bize durmak, duraksamak haramdır. Daha çok çalışacağız, daha çok koşacağız ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokuyoruz ve sokacağız.” ifadelerini kullandı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu'nda düzenlenen AK Parti Karaman Genişletilmiş İl Danışma Meclisi'nde katılımcıları selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondaki tezahüratların 2023'e işaret olduğunu ve Haziran 2023'ün özellikle Karaman'da hayırlı olmasını diledi.

Karaman'ı 4 senelik aradan sonra tekrar ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçelerdekilere de selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde FETÖ'cü alçaklar tarafından şehit edilen Muhammet Yalçın evladımız başta olmak üzere Karaman'ın aziz şehitlerini rahmetle yâd ediyorum. Rabbim şehitlerimizin mekânını cennet, makamlarını ali eylesin. Bizleri de onların muazzez yolundan ayırmasın." ifadelerini kullandı.

Kuruluşundan bugüne kadar AK Parti Karaman Teşkilatının farklı kademelerinde görev yapanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kalbi millet ve memleket sevdasıyla dolu o dava erlerinin emanetine sıkı sıkıya sarılacak, inşallah davamızın bayrağını hep birlikte daha da yükseğe çıkartacağız. Sırt sırta, gönül gönüle vererek Türkiye'yi güçlendirmeye, büyütmeye, hedeflerine her gün biraz daha yaklaştırmaya devam edeceğiz. Karaman İl Danışma Meclisi Toplantımızı bu yönde atılmış değerli adım olarak görüyor, toplantımızın partimiz, şehrimiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bizi yalnız bırakmadığınız, bize sahip çıktığınız için her birinize teşekkür ediyoruz.

Rabbime, şahsıma sizler gibi samimi yol arkadaşları verdiği için sizinle yol yürümeyi nasip ettiği için hamdediyorum. Bugün Karaman'da bildiğiniz gibi muhteşem bir gün geçiriyoruz, bugün Karaman bir başka güzel. Karaman yine coşkulu, yine heyecanlı, milletin adamına sevdalı. Aktekke Meydanı'nda Karaman'ın aşkına, muhabbetine bir kez daha şahitlik ettik. Karaman, sadece tarihiyle, erenleriyle, abide-i şahsiyetleriyle değil, aynı zamanda ahde vefası ile de büyük bir şehir olduğunu bize gösterdi."

"Şehirlerimizi 2023'e, 2053'e hazırlıyoruz"

Tüm Karaman'a ve kendilerini hasretle bağrına basan Karamanlılara şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karaman bizi nasıl seviyorsa biz de tüm Karamanlı kardeşlerimizi Allah için seviyoruz. Biz bu şehrin ecdat yadigarı camilerini, her köşesi tarih kokan sokaklarını, asırlardır kardeşçe yaşayan koca yürekli insanlarını seviyoruz." dedi.

Karaman'ın mertliğini, yiğitliğini, yılların ihmal edilmişliğine rağmen ideallerini gerçekleştirme iradesini sevdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu şehri metanetini, zorluklar, sıkıntılar karşısında mücadele azmini seviyoruz. Diğer 80 vilayetimiz gibi Karaman'a da aşkla hizmet etmekten, sizlerin hizmetkârı olmaktan büyük şeref duyuyoruz. Bir yandan insanımızın derdiyle dertleniyor, sorunlarına çareler üretiyoruz, diğer yandan şehirlerimizi 2023'e, 2053'e hazırlıyoruz. Hemen her hafta bir şehrimizde toplu açılış törenleriyle yapımı tamamlanan eserlerin gururunu paylaşıyoruz.

Geçen hafta Gaziantep'teydik, öncesinde Siirt'in misafiri olduk. Hafta içi TUSAŞ'a ait Millî Muharip Uçak Üretim Tesisimizin açılışını gerçekleştirdik. Böylece kendi savaş uçağımızı üretme yolunda kritik bir eşiği daha aştık. Millî Muharip Uçağımızı inşallah 2023 yılında hangardan çıkartıyoruz. İlk uçuşunu 2025'te gerçekleştirecek uçağımız, 2029'dan itibaren de göklerdeki yerini alacak, semalarımızı korumaya başlayacaktır. Türkiye, millî savaş uçağının da envantere girmesiyle artık savunma sanayiinde yeni bir lige çıkacaktır. Millî muharip uçağımızın şimdiden ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

Karaman'ın medeniyetler beşiği olmanın yanı sıra dayanışmanın ve millî iradenin de şehri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Partimizi kurduğumuz günden beri Karaman'ı hep yanımızda gördük. Rabbim hepinizden razı olsun. Desteğinizden, hayır dualarınızdan bizi hiç mahrum bırakmadınız. En zor zamanlarımızda vesayete karşı mücadele ettiğimiz kritik günlerde dağ gibi sizler arkamızda durdunuz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize durmak, duraksamak haramdır. Daha çok çalışacağız, daha çok koşacağız ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokuyoruz ve sokacağız." dedi.

Sokak terörü ile ülkenin karıştırılmaya çalışıldığında, 17-25 Aralık yargı emniyet girişiminden 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsüne kadar her kritik kavşakta milletin iradesine sahip çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, demokrasiyi daha da güçlendirme çabalarında AK Parti'ye gönül verenlerin sandıkları patlatarak Türkiye'nin önünü açtığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu toprakları vatan kılan şanlı ecdat gibi torunlarının da eğilmediklerini, bükülmediklerini, istiklallerine leke sürdürmediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karaman seninle gurur duyuyor." tezahüratları üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben bugün Karaman'ı başka gördüm. Ben de Karaman ile gurur duyuyorum. Siz var ya böyle dik ve sağlam durdukça sizden aldığımız cesaretle tehditlere meydan okuduk. Yeri geldi cumhuriyet mitingleri kılıfı altında açıkça darbe çağrıları yapan çapulculara meydan okuduk. Yeri geldi ülkemizi güney sınırından terör koridoruyla kuşatmaya çalışan emperyalistlere meydan okuduk. Yeri geldi bölücü örgütün şehir eşkıyalarına, şahsiyetini 1 dolara satan FETÖ'cü alçaklara meydan okuduk. Yeri geldi çalışmadan üretmeden servetine servet katmaya alışmış para babalarına meydan okuduk. Ama bir an olsun bize sandıkta verdiğiniz emanete ihanet etmedik. Sizin başınızı yere eğdirmedik. Gazete manşetlerinde bize ömür biçtiler. Gece yarısı bildirileriyle bizi sindirmeye çalıştılar. Uyduruk davalar üzerinden partimizi kapatmaya çalıştılar. Hukuk garabetleriyle milletin tercihine ipotek koymaya yeltendiler. Terör örgütleri aracılığıyla ülkemizi Suriyelileştirmek istediler. Saldırılarını, 15 Temmuz gecesi canımıza kastetmeye kadar vardırdılar. Allah'ın yardımı sizlerin desteği sayesinde hepsinin de üstesinden geldik."

Bedel ödediklerini, çile çektiklerini, zorluklarla karşılaştıklarını ama hiçbir zaman milletin güvenini, teveccühünü boşa çıkarmadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyaset meydanını, milletin iradesini hukuk ve ahlak dışı yollarla gasp etmeye çalışan muhterislere bırakmadıklarını ifade etti.

Köken, dil, meşrep, bölge üzerinden kotarılmak istenen fitne siyasetinin bu toprakları zehirlemesine, bu ülkeyi esir almasına fırsat vermediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çünkü biz sırtımızı size dayamıştık. Size inanıyorduk, size güveniyorduk. Ülkenin felaketinden rant devşirmeye çalışan gözü dönmüşlere rağmen Türkiye'yi cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarıyla buluşturduk. Son 19 yıldır mutlu, müreffeh, aydınlık yarınlar inşa etmek için durmadan dinlenmeden koşturuyoruz. Bize durmak, duraksamak haramdır. Daha çok çalışacağız, daha çok koşacağız ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokuyoruz ve sokacağız. 81 vilayetimizin her birine eserlerimizle mührümüzü vuruyoruz."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya-Karaman hızlı treninin bir hafta boyunca ücretsiz hizmet vereceğini açıkladı.

Açılışını gerçekleştirdikleri eserlerden en önemlisinin Konya-Karaman hızlı tren hattı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım bedeli 1,4 milyar liraya ulaşan bu projeyle Karaman'ın ulaşımda farklı bir aşamaya geçtiğini söyledi.

Konforu ve çevre dostu olmasının yanı sıra vakit ve enerji açısından da ciddi tasarruf sağlayacak bu yatırımın kente hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na Karaman-Konya hızlı tren ücretini sordu.

Bakan Karaismailoğlu'nun, "35 lira" yanıtı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kadar ucuz mu? Karaman-Konya 35 lira." dedi.

Salondan "60 lira" sesleri gelmesi üzerine tekrar Bakan Adil Karaismailoğlu'na fiyatı soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60 liranın otobüs ücreti olduğunu, hızlı tren ücretinin ise 35 lira olduğunu aktardı.

Bakan Karaismailoğlu'na "Peki, Adil hiç ücretsiz yapmayacak mıyız?" sorusunu yönelten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şöyle bir hafta ücretsiz yapalım." dedi.

Salondakilere "Nasıl iyi mi?" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bak, 'süper' diyorlar. Bir hafta inşallah Konya-Karaman ücretsiz olacak, hayırlı olsun. İnşallah bu da bu hattın sadakası olur." ifadelerini kulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını, yüklenici firmaları, işçisinden mühendisine projede emeği geçenleri ve aynı şekilde Karaman merkeze ve ilçelerine birbirinden güzel eserleri ve yatırımları kazandıran belediyeleri, kamu kurumlarını, hayırseverleri ve özel sektör firmalarını da tebrik ederek, son 19 yıldır olduğu gibi 2023'e giden süreçte de Karaman'a olan şükran borçlarını, yeni eserler inşa edip, şehri daha da güzelleştirip, kalkındırarak ve geliştirerek ödemeyi sürdüreceklerini söyledi.

"Onlar sadece günü kurtarmanın derdindeler"

2023'ün silüetinin ufukta belirdikçe, Türkiye'yi dizayn etmeye yönelik çabaların yoğunlaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve lütfen, şöyle bir tefekkür edin. Dünyanın neresinde kendi ülkesinin aleyhine yabancı büyükelçilere şikâyet dilekçesi yazan bir muhalefet bulunur? Dünyanın neresinde muhalefet partileri ülkelerinde ekonomik kriz çıksın da oradan nemalanım diye düşünür? Dünyanın neresinde muhalefet partileri, ülkeye çağ atlatacak vizyon projelerine, devasa yatırımlara, eserlere karşı çıkar?"

Çanakkale Boğazı'nda 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nün bitirilmesi noktasına geldiklerini vurgulayarak, bu eserin dünyada özellikle kule yükseklikleri itibarıyla bir numara olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ana muhalefet ne yapıyor? O da belediyeleriyle beraber musluk takıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın neresinde muhalefet partileri ülkelerine ihanet eden darbecilerin, millî iradeye kafa tutan vesayet odaklarının sözcülüğünü yapar? Adında millet olan hangi ittifak, milletin tarihini, inancını, kimliğini ve karakterini biçimlendiren medeniyet değerlerine savaş açar?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocukların dinini, diyanetini erken yaşlardayken öğrenmesinin bir siyasi partiyi niçin rahatsız ettiğini sordu.

"Kandil güdümünde siyaset yapanların koltuk değneği hâline geldiler"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondakilere "Sizler de görüyor, eminim içiniz acıyarak çok yakından takip ediyorsunuz." diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hemen her gün ülkemiz siyaseti adına bir utanç tablosuna imza atıyorlar. Türk siyasetinin seviyesini, biraz daha aşağı, biraz daha çukura çekiyorlar. 'Atatürk'ün partisiyiz' iddiasıyla çıktıkları yolda, döndüler, dolaştılar, Kandil güdümünde siyaset yapanların koltuk değneği hâline geldiler. Bölücü örgütün uzantıları, bunlarla kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor. Kandil'i nasıl bombalayacağını ben tabii düşünemiyorum. Çünkü senin ona bir defa ne gücün ne de böyle bir imkânın mümkün. Ya biz zaten Kandil'i durmadan bombalıyoruz. Mağaralara varıncaya kadar bombaladık ve artık neredeyse terörist kalmadı. Şimdi hedef o baş teröristleri de inlerinde vurmak. Onları da Kandil'de vuracağız. Cudi'de vuracağız, Gabar'da vuracağız, Tendürek'te vuracağız, Besler Deresi'nde vuracağız ve bu ülkede duramayacaklar, sınırdan kaçıp gidecekler."

Kürsüden bazı sorular soran ve bu soruları muhalefete oy verenlerin de sormasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendilerine ne emredilirse onu yapan ancak izin verildiği yerde ve izin verildiği ölçüde konuşabilen bir partinin millete bir faydası dokunur mu? Partisinin ve belediye başkanlarının haysiyetine sahip çıkamayanlar, Türkiye'nin ve Türk milletinin onurunu koruyabilir mi? Sınır ötesi operasyonlara ittifak ortaklarından izin çıkmadığı için ret oyu verenler, Kandil'deki azılı terör baronları ile mücadele edebilir mi? 15 Temmuz gecesi millet direnirken kaçacak delik arayanlar, FETÖ ile kararlı bir şekilde mücadele yürütebilir mi? Belediyelerinin her tarafından hırsızlık, yolsuzluk, ahlaksızlık dökülenler, milletin emaneti olan hazinesini, kurumlarını namusluca yönetebilir mi? Elbette yürütemezler, edemezler, koruyamazlar, elbette yönetemezler."

"Türkiye'yi bu kifayetsizlerin insafına terk edemeyiz"

"Kendisi muhtac-ı himmet dede, nerede kaldı gayrıya himmet ede." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine faydası olmayanın, ülkeye de millete de hiçbir faydasının olmayacağını, kendi içini temizleyemeyenin kimseye söyleyecek sözü kalmayacağını söyledi. "Türkiye'yi kendisine bile hayrı dokunmayan, bu kifayetsizlerin insafına terk edemeyiz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun için tüm partililerin daha çok çalışması, 2023'e kadar gece gündüz demeden koşturması gerektiğini bildirdi.

Son 19 yılda millete mahcup olacak hiçbir adım atmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, eksikler olsa da ilk günden itibaren hep samimiyetle çalıştıklarını, milletin ve memleketin menfaatini hep en üstte tuttuklarını, ne yaptılarsa millet için, çocukların müreffeh geleceği için yaptıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, dış politika, tarım ve enerjide tarihinde görülmemiş adımları atan bir AK Parti iktidarı var. Sadece dış ticarette ülkemizin son 19 yılda geldiği seviyeye bakmak bile bizimle muhalefet arasındaki vizyon farkını göstermeye yeterlidir. Göreve geldiğimizde, 2002 yılında, bizim dış ticaret hacmimiz neydi?

İhracatımız, 36 milyar dolardı. Geçen sene küresel salgına rağmen ihracatımız nereye çıktı? 225 milyar 368 milyon dolara yükseldi. Bak nereden nereye? Aynı şekilde 2002'de 88 milyar doları bulmayan dış ticaret hacmimizi 500 milyar dolar sınırına kadar getirdik."

Tüm dünya ekonomileri küçülürken Türkiye'nin, salgına rağmen 2020 yılını 1,8 gibi çok önemli bir büyüme oranıyla kapattığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl için çift haneli bir rakam beklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın gelişmiş ülkeleri dahi yatırımlarını durdururken Türkiye'nin bugün Karaman'da olduğu gibi kalkınma yolculuğunu sürdürdüğüne işaret etti.

"Örnek hizmetlerle konuşuyoruz"

Asgari ücrete yapılan yüzde 50 oranındaki artışa ilaveten, pazartesi günü memur ve emeklilerin maaşlarında da çok ciddi iyileştirmelere gittiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz üzerindeki köpüğü aldığımız gibi daha çok küresel fiyat artışlarından kaynaklı enflasyonu da en kısa sürede makul oranlara çekeceğiz. Biz kuru sıkı atmıyoruz. Eserlerimizle, yatırımlarımızla, ülkemize kazandırdığımız örnek hizmetlerle konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

Partisinin İl Başkanı'na "Genel Merkez sizlere, 'yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme' diye broşür gönderdi değil mi? Aldınız. Peki, siz de bunları tüm ilçelere, bütün sandık müşahitlerimize gönderdiniz mi?" diye soran ve broşürlerin buralara gönderilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Muhalefetin yalan ve çarpıtmaya dayalı karamsarlık siyasetini, o dağıtılan broşürleri âdeta ezberleyelim. Onları iyi bilelim ve vatandaşlarımıza anlatalım. Unutmayın, hayat gibi siyaset de rehavete gelmez, asla boşluk kabul etmez. Bizim boş bıraktığımız veya ihmal ettiğimiz en küçük alanın bile muhakkak başkaları tarafından doldurulacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Bunun için sandık müşahidimizden il başkanımıza, üyemizden milletvekilimize kadar her kademede sizlerden, benim biraz futbolculuğum var malum, tam saha pres bekliyorum. Sizlerden ilk günkü aşkla, heyecanla çalışmalarınızı sürdürmenizi istiyorum."