Şanlıurfa’daki TEKNOFEST Güneydoğu’nun çok sayıda standı arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının stant alanı özel bir yer tutuyor.
İlk bakışta bu alan; insansız hava araçlarının, havacılık teknolojilerinin veya mühendislik tasarımlarının odak noktası olduğu mekânlardan belirgin şekilde ayrılıyor. Burada teknolojiler öncelikle ziyaretçiyle iletişim kurmanın bir aracı olarak kullanılıyor.
Daha girişten itibaren stant çevresinde sürekli öğrenciler ve gençler yer alıyor. Çocuk grupları bir etkileşimli alandan diğerine geçiyor, dijital materyalleri inceliyor, dokunmatik ekranlarla çalışıyor ve sunulan etkinliklere katılıyor.
Zaten genç kitle genel olarak mevcut TEKNOFEST ziyaretçilerinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Şanlıurfa’daki festivalin kendisi; teknoloji yarışmalarını, eğitim atölyelerini, sergi alanlarını ve öğrenciler ile üniversitelilere yönelik etkileşimli programları bir araya getiriyor.
Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığının standında ise bu fikir farklı bir nitelik kazanıyor. Tekil bir teknolojik gelişmenin sergilenmesi yerine, ziyaretçiye bilgiyle etkileşime geçme imkânı sunuluyor.
Alanda dijital ekranlar ve etkileşimli paneller hizmet verirken, en çok dikkat çeken alanlardan biri profesyonel ışık, kamera ve yeşil perdeye sahip küçük bir stüdyo oluyor. Burada ziyaretçiler, modern medya içeriğinin nasıl üretildiğini ve teknolojinin bir insanın etrafındaki görsel çevreyi kelimenin tam anlamıyla birkaç dakika içinde nasıl değiştirebildiğini gözlemleyebiliyor.
Özellikle öğrencilerin tepkilerini izlemek son derece ilgi çekici.
Birçoğu için devlet iletişimi burada, yalnızca televizyon veya akıllı telefon ekranında görülen soyut bir bilgi olmaktan çıkıyor. İletişim, ziyaretçinin bizzat katılabildiği bir sürece dönüşüyor. Ziyaretçiler interaktif panel üzerinden içerik seçiyor, kamera karşısına geçiyor ve medya teknolojilerinin nasıl çalıştığını yakından görme fırsatı buluyor. Bu yaklaşım, Türkiye İletişim Başkanlığının devlet ile toplum arasındaki etkileşim mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik daha geniş kapsamlı çalışmalarıyla da örtüşüyor.
TEKNOFEST’te bu anlayış somut bir şekilde ortaya konuluyor.
Stant, ziyaretçilerin yalnızca dışarıdan izleyen kişiler olarak kalmayacağı şekilde tasarlanmış. Ziyaretçiler ekranlara yöneliyor, sunulan içerikleri inceliyor ve görevli personelle iletişim kuruyor. En aktif katılımcılar ise yine çocuklar oluyor.
Fotoğraflarda da alanın ne kadar ilgi gördüğü açıkça görülüyor. Bazı anlarda stant içerisinde neredeyse boş yer kalmıyor.
Bu da belki de bu formatın en ilgi çekici sonuçlarından biridir. TEKNOFEST genellikle her şeyden önce havacılık, insansız araçlar, mühendislik ve yüksek teknolojilerle bağdaştırılır. Ancak teknolojiler bugün yalnızca sanayi ve ulaşımı değiştirmiyor. Kamu kurumlarının toplumla nasıl konuştuğunu, bilginin nasıl yayıldığını ve genç neslin medya ortamıyla nasıl etkileşim kurduğunu da değiştiriyor.
Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığının bir teknoloji festivalinde yer alması son derece doğaldır.
Şanlıurfa’da bu bağ doğrudan sahada gözlemlenebiliyor. Etkileşimli ekranların önünde öğrenciler duruyor; kimi dijital materyalleri inceliyor, kimi sırasını bekliyor, kimi de stüdyo alanına doğru yöneliyor.
Böylece TEKNOFEST’in farklı bir yönü öne çıkıyor: Festival sadece yeni teknolojilerin sergilendiği bir yer değil, aynı zamanda bu teknolojilerle insanlarla nasıl daha iyi iletişim kurulabileceğini gösteren bir buluşma noktası haline geliyor.
Havacılıktan yapay zekâya, medyadan kamu iletişimine kadar tamamen farklı alanları birleştirebilme yeteneği, TEKNOFEST’i sıradan bir teknoloji sergisinden çok daha öteye taşıyor.
