Türkiye, Rus gazına bağımlı kalmak istemeyen Bulgaristan’a ilk doğal gaz sevkiyatını gerçekleştirdi

Türkiye, Rus gazına bağımlı kalmak istemeyen Bulgaristan’a ilk doğal gaz sevkiyatını gerçekleştirdi

Türkiye, Avrupa'nın güneydoğusunun Rusya'dan uzaklaşarak doğal gaz tedarikçilerini çeşitlendirmesi için yapılan bir anlaşma kapsamında komşusu Bulgaristan'a ilk doğal gaz sevkiyatını gerçekleştirdi. Anlaşmayla Ankara'nın bir enerji merkezi olarak itibarının artırılması planlanıyor.

Resmî Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre Amerikan Cheniere Enerji'den temin edilen yaklaşık 55 milyon metreküp LNG, sınırdaki boru hattı üzerinden Bulgaristan'a iletildi.

Bulgaristan, Ukrayna'nın işgalinden sonra Rus gazına bağımlı kalmak istemiyor ancak uluslararası pazarlarla kısıtlı bağlantılara sahip. Türkiye ocak ayında komşusu için alternatif tedarik yolları açarak LNG terminallerine erişim izni verdi.

Anadolu Ajansı ocak ayında varılan anlaşmayla Türkiye'nin Bulgaristan'a yıllık 1,5 milyar metreküp gaz tedarik edeceğini aktardı ve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan'ın kapasitenin talebe göre artabileceğine ilişkin sözlerine yer verdi.

Bir doğal gaz ticaret ve sevkiyat merkezi olmaya çalışan Türkiye, ABD ve Rusya ile ticari ilişkilerini dengede tutarak her iki ülkeden de yakıt satın alıyor ve kendi altyapısını inşa ediyor.