Türkiye Millî Savunma Bakanlığı, Mısır ve Türk Deniz Kuvvetleri arasında önümüzdeki ay "Dostluk Denizi 2026" adlı ortak bir deniz tatbikatı düzenleneceğini açıkladı.
Türkiye Millî Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zeki Aktürk, tatbikatın İskenderiye'de 4-9 Kasım tarihleri arasında, iki ülkenin deniz kuvvetlerine bağlı birlik ve personelin katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.
Sözcü, tatbikatta yüzey deniz harekâtı, denizaltı karşıtı harekât, hava savunması ve su altı taarruz harekâtı kapsamında Su Altı Taarruz (SAT) birliklerinin katılımıyla icra edilecek faaliyetlere yönelik eğitimler yer alacağını açıkladı.
Sözcü ayrıca, Türk savaş gemisi "TCG Burgazada"nın 25-28 Ekim tarihlerinde Yunanistan'daki Suda Limanı'nı ziyaret etmesinin ardından, 1-3 Kasım tarihlerinde İskenderiye Limanı'nı ziyaret edeceğini duyurdu.
Bu gelişme, iki ülke arasında artan askeri iş birliği, üst düzey askeri yetkililerin karşılıklı ziyaretleri ve silahlı kuvvetlerin farklı kollarının ortak eğitimleri çerçevesinde gerçekleşiyor.
Öte yandan, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı geçtiğimiz Pazartesi 26-27 Ekim tarihlerinde Mısır'a resmî bir ziyaret gerçekleştirdi; ancak Savunma Bakanlığı ziyaretin programı veya yapılan görüşmeler hakkında ayrıntı vermedi.
Mısır-Türkiye "Dostluk Denizi" ortak deniz tatbikatları, 13 yıllık bir aradan sonra Eylül 2025'te Doğu Akdeniz'de yeniden başlamıştı.
"Dostluk Denizi" tatbikatları 2009'da başlamış ve 2013'e kadar her yıl düzenlenmiş, ardından Kahire ile Ankara arasındaki siyasi ilişkilerin bozulması nedeniyle durdurulmuştu.
Mısır ve Türk Silahlı Kuvvetleri son aylarda bir dizi askerî tatbikat gerçekleştirdi. Bunların başında Mısır paraşüt ve komando birlikleri ile Türk özel kuvvetlerinin katıldığı "Altın Kartal" ortak eğitimi geliyor.
Ayrıca iki ülkenin hava kuvvetlerinin eğitimleri yapıldı; Mısır Hava Kuvvetleri de geçen haziran ayında Türkiye'nin ev sahipliğinde, Azerbaycan'ın ve bir NATO erken uyarı uçağının katılımıyla düzenlenen "Anadolu Kartalı 2026" tatbikatına katıldı.
