Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı yeni geliştirilen "MİR" adlı insansız denizaltı savarın yılsonundan önce test edileceğini açıkladı.
Aracın hizmete girmesiyle Türk Donanması gemi savar, hava savunma ve denizaltı savunma olmak üzere denizde üç boyutlu insansız muharebe sistemi kurmuş olacak.
ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi tarafından ortaklaşa geliştirilen küçük insansız bot, ARAS-2023 sonarı, ORKUN-2053 daldırma sonarının yanında dört adet ABD yapımı Mk-46 torpidoları ve 12,7 mm kalibreli makineli tüfek ile donatıldı. Türkiye ayrıca yerli "Orka" hafif torpidolarını da kullanmayı düşünüyor.
Türk basınında "MİR" denizaltı savunma harbi aracının gelecekte deniz savaşlarının kurallarını değiştireceği belirtiliyor.
Türkiye son yıllarda insansız savaş sistemlerini hızla geliştirdi. İnsansız gemilerin geliştirilmesi teşvik edilirken donanmanın inşasındaki dönüşüm güçlendiriliyor. 2019'dan bu yana dört ayrı insansız deniz aracı projesi başlatan Türkiye, gelecekte insansız gemilerin otonom operasyonlarını, insanlı ve insansız hava araçlarıyla koordine şekilde ilerletmeyi hedefliyor.
Türk İHA’ları son yıllarda uluslararası silah piyasasına başarıyla girdi. Silah ihracatındaki artış, insansız ve akıllı muharebe donanımlarının geliştirilmesini de hızlandırdı. Türkiye bu kapsamda Alpin adlı yerli insansız helikopteri ve insansız kara aracı Kapgan’ı geliştirirken kısa sürede nispeten eksiksiz bir insansız harp sistemi oluşturuyor.
Bunun yanında Türkiye’nin geliştirdiği insansız deniz araçlarının gelişimine dair belirsizlikler bulunduğu da belirtiliyor zira kritik bileşenler ilk kez kullanılırken sistemlerin uyumu ve etkileri henüz test edilmedi.
Söz konusu aracın şu an sadece aynı şirketin ürettiği, elektronik harp kabiliyetine sahip bir başka insansız su üstü aracı ile bağlanabildiği biliniyor.