Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna’da çözüm için egemenlik ve ateşkes konularını ayırmak gerekiyor

Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna’da çözüm için egemenlik ve ateşkes konularını ayırmak gerekiyor

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, şu aşamada Ukrayna'daki ihtilafın çözümünün, egemenlik ve ateşkes konularını birbirinden ayırarak tartışılması gerektiğini söyledi. Bakan bu açıklamayı, XI. Global Bakü Forumundaki konuşmasında yaptı.

Bakan, “Ukrayna'daki savaş üçüncü yılına giriyor ancak yakın zamanda sona ereceğine dair hiçbir işaret görmüyoruz. Her iki tarafta muazzam insan kaynağı gerektiriyor ve altyapıya büyük zarar verildi. Çatışmalarda durgunluk görüyoruz. Müzakere sürecine geçilmesi gerekiyor. Bu savaş 21. yüzyılda Avrupa kıtasında yaşanıyor ve şimdi Ukrayna'nın egemenlik ve ateşkes meselesinin ayrılmasıyla ilgili zor bir dönem geldi.” diye konuştu.

Fidan'a göre, "müzakere çağrısı teslim olmak ya da geri çekilmek anlamına gelmiyor, iki taraf arasında çözüm bulmanın yoludur."

Ticari gemilerin Karadeniz'deki hareket güvenliğiyle ilgili duruma değinen Fidan, tahıl girişiminin küresel gıda güvenliği açısından önemli bir unsur olduğunu, seyir güvenliği konusunun ise Türkiye ve ortakları için öncelik olmaya devam ettiğini kaydetti. Fidan, “Bu konu üzerinde hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın desteğini çekmelerinin yanı sıra, dünyadaki yeni gerçekleri de dikkate alarak çalışmak gerekiyor.” dedi.