Nevşehir'de 22-30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sanatçılar Buluşması'nda, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye'den güzel sanatlar ustaları bir araya geldi. “Türk Dünyasının Ortak Tuvali: Kapadokya” sloganıyla hayata geçirilen proje, Nevşehir Valiliğinin himayesinde, TÜRKSOY, yerel belediyeler ve bölgenin önde gelen üniversitelerinin desteğiyle gerçekleştiriliyor.
Katılımcılar bir hafta boyunca, adeta başka bir gezegene ait gibi görünen peri bacaları, antik kaya oluşumları ve tarihî vadiler arasında açık havada resim yaptı. Türkmenistan'ı bu buluşmada, Lebap'ın tanınmış sanatçı ailesinden seramik sanatçısı Dilbar Umarova ile tasarımcı Ceyran Umarova temsil ediyor. Ortaya çıkan ortak çalışmalar, Kapadokya'nın binlerce yıllık tarihini Türk halklarının millî gelenekleriyle harmanlayan özgün tablolar ve dekoratif sanat eserlerinden oluşan zengin bir koleksiyona dönüştü.
Atölyelerde ortaya çıkan eserler bölgenin kültürel koleksiyonlarına dâhil edilerek gelecek kuşaklara kalıcı bir sanatsal miras olarak bırakılacak. Buluşma ise 29 Ağustos Cumartesi günü, Kahveci Dağı'ndaki Türk Birliği Anıtı'nın hemen yanında yer alan seyir terasında düzenlenecek ve halka açık kapanış sergisiyle sona erecek.
