TOGG… Genç Türk otomobil markası, elektrikli suv ve elektrikli sedan modelleriyle Almanya’da piyasaya çıkıyor (Almanya)

TOGG… Genç Türk otomobil markası, elektrikli suv ve elektrikli sedan modelleriyle Almanya’da piyasaya çıkıyor (Almanya)

Türk otomobil üreticisi Togg'un başında eski bir Bosch Yöneticisi bulunuyor. Şimdiye kadar elektrikli SUV sadece Türkiye'de satılıyordu. IAA'da Alman Pazarı için modeller sergilenecek.

Togg (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu), Türk devleti tarafından desteklenen çeşitli şirketlerin ortak girişimi. Şirket, Türkiye'de şimdiden büyük bir başarı elde etmiş vaziyette: Geçen yıl Togg, 30.000'den fazla elektrikli SUV sattı.

Bu arada şirketin Almanya merkezi Stuttgart'ta. Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, IAA Mobility otomobil fuarında SWR'ye verdiği demeçte, bölgenin birçok teknoloji şirketine ev sahipliği yapması nedeniyle büyümeye devam etmek için iyi bir ortam olduğunu belirtti.

Bosch'ta 20 yıl çalıştıktan sonra şimdi Türkiye'de elektrikli otomobiller

Eski Bosch yöneticisi Karakaş, 2022 yılında Bursa Gemlik'te makine mühendisliği, telekomünikasyon ve ticaret gibi kilit sektörlerden şirketleri bir araya getirerek Togg adlı ortak girişimi kurdu.

Karakaş, "Stern" dergisine verdiği röportajda hafif Svabya aksanıyla "Bir otomobil üreticisinden daha fazlası olmak istiyoruz." dedi. Togg'un patronu, 20 yılı aşkın bir süre Bosch'ta çalışmış ve burada Asya pazarından sorumluydu.

Almanya, Togg için de bir test pazarı

Neticede Togg, eylül ayı sonunda Almanya'da iki elektrikli modeliyle piyasaya çıkmayı planlıyor: bir sedan ve bir SUV. Şirket, fiyat konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Karakaş, Almanya'nın fiilen en büyük pazar olduğunu belirtiyor: "Orada başarılı olursak her yerde başarılı olabiliriz." Uzmanlar, üreticinin Almanya'daki büyük Türk topluluğuna da odaklandığını tahmin ediyor.

Togg, 2022 yılında ilk aracını tanıttı. Pandemi, zamanlamayı biraz geciktirmişti. O zamandan bu yana SUV T10 X modelinden yaklaşık 60.000 adet kendi ülkesinde satıldı. Model, Volkswagen ID.4'e Türk alternatifi olacak. Aynı teknolojiye sahip bir elektrikli sedan da eklenecek ve VW ID.7 modelinin potansiyel müşterilerini hedefleyecek.

"Handelsblatt": Lüks segmentte daha çok görülen dijital özellikler

Türkiye'de SUV'nin temel versiyonu 40.000 avrodan başlayan fiyatlarla satılıyor. Haber dergisi "Stern"in otomobil uzmanı Wolfgang Gomoll, Nisan 2024'te yaptığı test sürüşünün ardından şu övgülerde bulundu: "Elektrikli crossover, yapay zekanın radyo çalma listeleri oluşturduğu dijital ekosistemi ve iyi şarj performansı ile etkileyici." "Handelsblatt" gazetesi, Münih Otomobil Fuarı'nın başlamasından kısa bir süre önce, E-SUV T10X'in yüksek performansla çalıştığını övdü. Araç, diğer üreticilerde de bulunan fikirleri içeriyor. Ancak bu fikirler daha çok lüks segmentte ve orta sınıfta değil.

Erdoğan Türk Volkswagen'i istiyordu

Togg, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın prestij projesi olarak görülüyor. Erdoğan, bu ortak girişimin kurulmasını desteklemiş ve devlet ziyaretlerinde de tanıtımını yapmıştı. Bu ziyaretlerde Togg araçlarını hediye olarak da dağıttı.

Togg, Türkiye'de şarj altyapısı şirketi Trugo ile 2.000'den fazla şarj noktası içeren bir hızlı şarj ağı kurdu. Togg CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, otomobil fuarının basın ofisine verdiği röportajda "Bu, yerel yetkililer, ulusal karar vericiler ve altyapı ortaklarıyla yakın iş birliği sayesinde mümkün oldu." dedi. Bu sayede yarım saat içinde yüzde 80 şarj edilebiliyor.

Türkiye'de olduğu gibi Togg'un Almanya'daki satışı da doğrudan gerçekleştirilecek. Bunun için Münih, Berlin ve Hamburg gibi büyük şehirlerde "Deneyim Merkezleri" kurulacak. 2032 yılına kadar bir milyon Togg aracı yollarda olacak.