Japon kurtarma ekibi, Türkiye’deki sahra hastanesinde 2000 kişiyi tedavi etti

Japon kurtarma ekibi, Türkiye’deki sahra hastanesinde 2000 kişiyi tedavi etti

Bir gün “Çiftlikte inek tarafından ezildim." diyen bir yerli geçici çadıra geldi. Kaburgası kırılan hasta tedavi için hastaneye alındı. Bu hastane Japon Kurtarma Ekibi'nin bir lisenin bahçesine kurduğu sahra hastanesiydi. Türkiye-Suriye depremi meydana geldikten sonra, genel tıbbi bakımdaki boşlukları doldurmak ve bu insanlara yardım etmek için canla başla çalışan bir Japon sağlık ekibi vardı.

Merkez hastane hasar görünce genel tıbbi bakım yükü de bindi.

Türkiye’nin güneyindeki Gaziantep… Depremin ardından kısa bir süre sonra Japon Kurtarma Ekibi'nin medikal takımı bölgeye girdi. Japonya'dan cerrahi aletler ve yataklar getirip çadır tipi sahra hastanesi kurdular.

6 Şubat'ta Gaziantep'te meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem birçok binayı yıktı ve merkezi hastaneyi felce uğrattı. Bu nedenle sadece depremzedeler değil, düzenli tıbbi bakım alamayan kişiler de birbiri ardına sahra hastanesini ziyaret etti.

Takım lideri olarak görev yapan 51 yaşındaki Takeshi Ishihara, Japonya'ya döndükten sonra Mainichi Shimbun ile yaptığı bir röportajda faaliyetlerin önemini vurguladı:

“Acil yardım ekibinden gelen tıbbi yardım deyince aklınıza enkaz altından çıkarılan insanları tedavi ediyormuşuz gibi bir görüntü gelebilir. İlk başlarda bu şekilde yardım önemliydi ancak önceden rutin şekilde hastaneden tedavi alan hastalar tedavi alamaz olmuştu. Bu tür insanlara tıbbi bakım sağlamanın da bir deprem desteği olduğuna inanıyoruz.”

Sağlık ekibi; doktorlar, hemşireler, eczacılar, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) personelinden oluşuyor. İlk ekip (75 kişi) 10 Şubat'tan sonra sevk edildi ve 16 Şubat'tan itibaren sahra hastanesi faaliyete başladı. Ardından 2. ekip (65 kişi) ve 3. ekip (41 kişi) bölgeye girerek yerel sağlık kurumlarıyla birlikte çalıştı. Toplamda yaklaşık 2.000 kişiye tıbbi bakım sağlayan ekibin faaliyetinin 12 Mart'ta sona erdiği açıklandı.

Ishihara, "Türkiye Japon yanlısı bir ülke ve 'Japonlar geldiği için iyileşeceğiz' şeklinde bir beklenti vardı. Tedavi görenlerin memnuniyetle evlerine dönebilmeleri için Türk tarafıyla koordinasyon içinde çok çaba sarf ettik." dedi.

Japonya Afet Yardım Ekibi'nden, inşaat, sismik izolasyon ve depreme dayanıklı teknoloji konularında uzmanlardan oluşan bir grup da bölgede faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin yeniden inşası için destek sağlamaya devam edecek.