Bakü’ye giden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan TEKNOFEST Fuarına katıldı ve iki ülkenin birkaç ortak planını yakından inceledi.
Görüşmede Türkiye’nin gücünün Azerbaycan’a da güç katacağını vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, temel yol haritası ve ana stratejinin ikili iş birliği olduğunu ifade etti. Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye’nin birlik olmasının bölgede ve dünyada etkileşimin oldukça önemli bir faktörü olduğunu ve söz konusu iş birliğinin bölgede barış ve istikrarın kalıcı olmasına yol açacağını ifade etti.
Türkiye ile Azerbaycan arasında kardeşlik ve birliğin bölgede istikrar ve güvenliğin önemli bir etkeni olduğunu dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliği ve ilişkiler arttıkça bölgede barış ve sükunetin de güçleneceğini ifade etti.
Ayrıca Erdoğan, Azerbaycan’ın bağımsızlık gününü kutlarken şöyle konuştu: “Diplomatik ilişkilerimiz 30 yıl önce başlamış olsa da bizim birliğimiz ve ortak kaderimiz tarihin derinliklerine kadar uzanıyor ve halihazırda iki ülke arasındaki ilişkiler, bölge ve bütün dünya için örnek teşkil edecek seviyeye ulaştı.”
Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim ilişkilerimiz, Şuşa Anlaşmasının imzalanmasıyla stratejik ittifak düzeyine yükseldi ve bu ittifak ve ilişki, bütün sahalarda kendini gösterdi.”
Türkiye Cumhurbaşkanı, TEKNOFEST’te yer alan yeni teknolojilere değinerek şöyle konuştu: “Savunma sanayiinde ulaştığımız seviye önemlidir ama henüz uzun bir yolun başındayız. Sürekli olarak savunma sanayiinde gençlerimizin bilim, enerji, azim ve çabasına arkamızı yaslıyoruz ve TEKNOFEST bu güvenin simgesi haline gelen bir etkileşimdir.”
Erdoğan, bölgede barışa vurgu yaparak şu ifadelerde bulundu: “Biz Azerbaycan’ın bölgede Ermenistan ile kurmaya çalıştığı barışı aktif bir şekilde destekliyoruz; yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Amacımız kalkınmayı hızlandırarak kalıcı barışı garantiye almak, güven ve iyi komşuluk ilişkileri tesis etmek ve bölgede istikrarı pekiştirmektir.”
Söz konusu görüşmede ayrıca iki ülke arasında iş birliklerinin geliştirileceğine vurgu yapıldı ve ikili iş birlikleri ve ilişkilerin perspektifi masaya yatırıldı.