Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Brüksel'de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısına katıldı. Bu toplantı, Haziran ayında yapılacak NATO zirvesi öncesinde üye ülkeler arasında politikaların daha fazla koordine edilmesini amaçlıyor. Ayrıca yeni ABD yönetimi ile NATO müttefikleri arasındaki ilk kolektif istişare niteliğinde olan bu toplantıda, kolektif savunma, Ukrayna'daki savaş ve NATO'nun Asya-Pasifik ortaklarıyla iş birliği gibi güvenlik konuları ele alınıyor. Toplantı dört oturum hâlinde gerçekleştiriliyor.
İlk oturumda, yalnızca NATO'nun 32 üye ülkesi yer alıyor ve burada yük paylaşımı, savunma harcamaları, Avrupa güvenliği, savunma sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve haziran ayında Lahey'de yapılacak NATO zirvesine hazırlık konuları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya-Ukrayna çatışması ve bunun Avrupa güvenliği üzerindeki uzun vadeli etkileri de tartışılıyor. Bakan Fidan'ın, Ankara'nın Avro-Atlantik güvenliğindeki stratejik önemini vurgulayarak Türkiye'nin NATO'nun güneydoğu kanadının temel direği olduğunu ve güçlü ordusu ile gelişmiş savunma sanayisi sayesinde bölgesel istikrara katkıda bulunduğunu belirtmesi bekleniyor.
İkinci oturumda, NATO'nun Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Yeni Zelanda gibi Asya-Pasifik ortaklarıyla güvenlik alanındaki ortak zorluklar ve iş birliğinin derinleştirilmesi konuları ele alınıyor.
Üçüncü oturum, NATO-Ukrayna Konseyi olarak düzenleniyor ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha ile AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da bu oturuma katılıyor.
Görüşmelerde, Ukrayna'nın acil askerî ve ekonomik ihtiyaçları ile daha geniş kapsamlı güvenlik konuları ele alınıyor.