Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Finansal okuryazarlık, güçlü bir ekonominin gerek şartıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Finansal okuryazarlık, güçlü bir ekonominin gerek şartıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilen 22 Mayıs Finansal Okuryazarlık Günü Programı'nda konuştu

Programın tertiplenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın finans sektörü başta olmak üzere ülke, millet ve ülke ekonomisi için hayırlara vesile olmasını diledi.

Sermaye Piyasası Kurulunu, düzenlediği eğitim ve bilgilendirme faaliyetleriyle finansal okuryazarlığın ülke geneline yaygınlaştırılmasındaki önemli payı dolayısıyla tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlıklar, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütülen bu çalışmaların ilkokul çağındaki gençlerden hane halkına kadar finansal farkındalığın her yaş grubunda oluşturulmasına katkı sağladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankacılıktan borsaya, bütçe yönetiminden krediye, yatırımlardan dijital varlıklara geniş bir yelpazeye yayılan bu çalışmaları kıymetli bulduğunu ifade etti.

Üretimden ihracata, yatırımdan istihdama, ekonominin tüm bileşenlerinin sermaye ve finans piyasalarındaki istikrara bağlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aynı şekilde millî gelir ve refah seviyesindeki artış da finansal sistemlerin sorunsuz ve öngörülebilir surette manipülasyon ve spekülasyonlardan arındırılmış bir şekilde çalışmasıyla doğru orantılıdır. Bir ülkenin sermaye piyasaları ne kadar güçlüyse üretim kapasitesi, teknoloji yatırımı, girişimcilik ruhu ve rekabet gücü de o kadar kuvvetli olur. Sermaye ve finans piyasalarının adil, şeffaf ve güvenli bir şekilde işlemesi, piyasadaki beklenti ve ihtiyaçların karşılanması, bu bakımdan büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ülke ekonomilerine bakıldığında hepsinin gerisinde derinleşmiş finansal yapıların ve güçlü sermaye piyasalarının görüleceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fakat şurası da bir hakikat ki dijital teknolojilerin ve yapay zekânın diğer alanlar gibi finans piyasalarını da dönüştürdüğü bir dönemi yaşıyoruz. Tasarruf alışkanlıklarından yatırım kararlarına, dijital ödeme sistemlerinden siber güvenliğe, sanal kumar ve yasa dışı bahisten dijital finans tehditlerine uzanan çok boyutlu bir tabloyla karşı karşıyayız." değerlendirmesini yaptı.

"Manipülatif içerikler dünya genelinde endişe verici seviyelere ulaşmıştır"

Son yıllarda finansal sistemlerde yaşanan dijital dönüşümün fırsatların yanı sıra tehditleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle sosyal medya ve dijital iletişim platformları vasıtasıyla yayılan manipülatif içerikler, fiktif işlemler, kısa sürede yüksek kazanç vadeden yapılar dünya genelinde endişe verici seviyelere ulaşmıştır. Aynı şekilde sahte yatırım tavsiyeleri, dijital dolandırıcılık ve paravan hesap girişimleri ve daha nicesi yalnızca bireyleri değil, finansal sistemlerin itibarını da tehdit eden boyutlara varmıştır. Böyle bir konjonktürde finansal okuryazarlık, bireysel bütçe yönetim kapasitesinin çok çok ötesine geçmiş, güçlü, dirençli ve sürdürülebilir bir ekonominin gerek şartı hâline gelmiştir. Biz bu meseleye daha geniş bir açıdan bakıyor, toplumsal farkındalık, dijital güvenlik ve finansal dayanıklılık perspektifiyle yaklaşıyoruz."

Uluslararası çalışmaların da bu hassasiyeti doğruladığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"OECD'nin 2023 yılında yaptığı bir araştırma, finansal okuryazarlığı yüksek toplumların tasarruflarını daha verimli alanlara yönlendirdiğini, borçlanma ve yatırım kararlarını daha sağlıklı verdiğini ortaya koyuyor. Aynı şekilde manipülatif yönlendirmelere karşı daha uyanık olduklarını, uzun vadeli yatırım kültürünü benimsediklerini teyit ediyor. Bu da kuşkusuz sermaye piyasalarının derinleşmesine, finansal sistemin sağlıklı büyümesine ve ekonomide kaynakların daha etkin, verimli ve adil dağılımına çok ciddi katkı sağlıyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devlet olarak İstanbul'u küresel bir finans ve cazibe merkezi yapmak için yoğun bir mesai harcadık, harcıyoruz. Dört hafta önce İstanbul Finans Merkezi'nde tertiplediğimiz 'Yatırımlar İçin Güçlü Merkez Türkiye' programıyla bu yöndeki kararlılığımızı bir kez daha ve güçlü bir şekilde ortaya koyduk." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün TBMM'de kabul edilen yasa teklifiyle Türkiye'ye yabancı kaynak girişini teşvik edecek bir düzenlemeyi hayata geçirmiş olduklarını söyledi.

Bugün de İstanbul Finans Merkezi'ndeki yatırımcılara hizmet vermek üzere "Tek Durak Ofisi"nin açılışının gerçekleştirildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bunları özellikle şunun için çok önemsiyoruz, son dönemde bölgemizde yaşanan hadiseler Türkiye'nin ekonomisiyle, savunmasıyla, diplomatik kapasitesiyle, toplumsal dayanışmasıyla ve yönetimde sağladığı istikrarıyla krizlere karşı dayanıklılığını ispat etmiştir. Ülkemizin bölgesinin güvenli limanı olduğu bu süreçte bir kere daha görülmüştür. İktidar olarak önümüzdeki dönemde ülkemizin bu müstesna yönünü daha da güçlendirmekte kararlıyız." diye konuştu.

"2014 yılında hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı ile sektöre ilişkin kapsamlı bir yol haritası oluşturduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak, finans ve yatırım ortamını iyileştirecek hukuki, idari, mali ve kurumsal düzenlemeleri yakın zamanda inşallah devreye almayı hedefliyoruz. Bununla birlikte hem vatandaşlarımızın hem firmalarımızın hem de ekonominin tüm paydaşlarının finansal farkındalıklarını artırmasına büyük önem atfediyoruz. 2014 yılında hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı ile sektöre ilişkin kapsamlı bir yol haritası oluşturduk."

Geçen sene yayımladıkları Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 22 Mayıs'ı "Finansal Okuryazarlık Günü" ilan ettiklerini, 24 Mart'ta ilkokul, ortaokul ve liselerin ilk dersinin "finansal okuryazarlık" başlığıyla işlendiğini, yaklaşık 18 milyon öğrencinin aynı anda kendi yaş gruplarına ve eğitim kademelerine göre özel olarak hazırlanan içeriklerden istifade ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, finansal bilincin erken yaşta edinilmesiyle tasarruf kültürünün güçlendirilmesi bakımından iyi bir örnek olan uygulamayı hayata geçiren Millî Eğitim Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulunu (SPK) tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum, finansal ürün ve hizmetlerden faydalanan yatırımcı ve tüketicilerimizin olası piyasa risklerine karşı korunabilmeleri bizim temel önceliğimizdir. Bu noktada SPK'nin asli görevi olan düzenleme ve denetleme faaliyetlerini tam ve eksiksiz yerine getirmesi çok mühimdir. Reel sektörle bağını koparmayan, yalnızca refah değil, değer de üreten, gelir ve servet adaletsizliğini gideren bir finans piyasasının temin edilmesinde SPK'ye çok önemli sorumluluklar düşüyor." değerlendirmesini yaptı.

Özellikle dişinden tırnağından artırdığıyla sermaye piyasalarında yatırım yapan vatandaşların istismar edilmesinin önüne geçilmesinin bu Kurulun asli misyonlarından biri olması gerektiğini, doğası itibarıyla sermaye piyasalarına yatırım veya işlem yapmanın riskli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, denetime, gözetime, düzenlemeye tabi alanlarda manipülasyon ve spekülasyona fırsat vermemenin düzenleyici kurumların vazifesi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer âtıl vaziyette duran, üretime, yatırıma, büyüme ve kalkınmaya hiçbir katkısı olmayan birikimlerin ekonomiye katma değer sağlayan alanlara yönelmesini istiyorsak sermaye piyasalarına güveni artırmak zorundayız. Bunun da yolu finansal okuryazarlığın artırılmasının yanı sıra yatırım ve tasarrufların güven veren bir kanaldan sisteme dâhil edilmesinden geçiyor. Vatandaşımızın korku ve iyi niyetini istismar eden telefon dolandırıcılarıyla nasıl tavizsiz mücadele ediyorsak, dijital mecraları kullanarak insanımızın birikimine el uzatan açgözlülerle de aynı kararlılıkla mücadele etmemiz gerekiyor. Diğer türlü ortaya sadece ekonomik değil, toplumsal bir fatura da çıkmakta, bunun da yükünü siyaset kurumu çekmektedir." diye konuştu.

SPK'nin üzerine düşen görev ve sorumlulukları en etkin şekilde, doğru araç ve tedbirlerle bihakkın yerine getireceğine yürekten inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finansal Okuryazarlık Günü'nün hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiden herkesin Kurban Bayramı'nı tebrik ettiğini de dile getirdi.

Video gösterimiyle başlayan programda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile SPK Başkanı Mahmut Sütcü de birer konuşma yaptı.

Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Akın Gürlek, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile bazı sektör temsilcileri katıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, NSosyal hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla ilgili paylaşımda bulundu.

İletişim Başkanı Duran paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 22 Mayıs Finansal Okuryazarlık Günü Programı’ndaki konuşmasında finansal farkındalığın güçlendirilmesi, sermaye piyasalarının güvenilirliği ve Türkiye’nin küresel finans vizyonuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Finansal okuryazarlığın yalnızca bireysel bütçe yönetimiyle sınırlı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanımız, dijitalleşmenin hız kazandığı yeni dönemde finansal bilincin ekonomik güvenlik açısından stratejik bir önem taşıdığını ifade etti. Sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yayılan manipülatif içeriklerin, sahte yatırım yönlendirmelerinin ve dijital dolandırıcılık girişimlerinin hem bireyler hem de finansal sistem açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanımız, güçlü sermaye piyasalarının üretimden yatırıma, teknolojiden girişimciliğe kadar ekonominin tüm alanlarını doğrudan etkilediğini ifade ederek; şeffaf, güvenilir ve istikrarlı bir finans yapısının sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. İstanbul’u küresel bir finans merkezi hâline getirme hedefi doğrultusunda atılan adımların kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.

22 Mayıs Finansal Okuryazarlık Günü’nün ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyor; finansal bilinç, ekonomik istikrar ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”