Manisa Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Manisa Medya Akademisi kapsamında düzenlenen söyleşide, yerel gazeteciliğin dönüşümü, dijital habercilik, basın mevzuatı ve dezenformasyonla mücadele konuları ele alındı.
Programda, yerel basının şehir hafızası açısından önemine dikkat çekilirken, Manisa basınının tarım, çevre, sanayi, istihdam ve deprem haberciliği gibi alanlarda daha fazla özgün içerik üretmesi gerektiği vurgulandı.
Manisa Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Manisa Medya Akademisi kapsamında düzenlenen söyleşide yerel gazeteciliğin dönüşümü, basın mevzuatı, dijital habercilik ve dezenformasyonla mücadele konuları masaya yatırıldı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Manisalı gazeteciler ve medya temsilcileri katıldı.
Programda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel, “Dezenformasyon ve Algı Yönetimi Bağlamında Haber Yansımaları ve Mücadele” başlığında sunum yaptı. Basın İlan Kurumu İzmir Bölge Müdürü Osman Başeğmez ise “Yerel Gazetecilik ve Şehir” konusunda gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi.
“Gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundayız”
Programın açılış konuşmasını yapan Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın, Manisa Medya Akademisi’nin geçtiğimiz yıl kasım ayında başlatılan önemli bir proje olduğunu söyledi. Aydın, projenin amacının gelişen ve değişen basın sektörüne uyum sağlamak, yeni teknolojilere ve yeni habercilik anlayışına gazetecileri hazırlamak olduğunu belirtti. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve İletişim Fakültesi’nin katkılarıyla eğitimlere başladıklarını hatırlatan Aydın, yapay zekâdan sosyal medya haberciliğine, haber yazım tekniklerinden hukuki haklara kadar beş farklı alanda eğitim verildiğini ifade etti. Aydın, eğitimleri tamamlayan gazetecilere sertifikalarının teslim edildiğini belirterek, projenin önemli hedeflerinden birinin de gazetecilere drone ehliyeti kazandırmak olduğunu söyledi. Drone ehliyetinin maliyetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Aydın, eğitimlere katılan 25 gazetecinin bu imkândan ücretsiz faydalandığını kaydetti.
“Dezenformasyon zehirli bir ok gibi”
Manisa Medya Akademisi’nin söyleşi bölümüne geçildiğini ifade eden Aydın, dezenformasyonun günümüzde basın ve toplum için büyük bir risk hâline geldiğini söyledi. Dezenformasyonu “zehirli bir ok” olarak tanımlayan Aydın, yanlış bilginin yayıldıktan sonra geri döndürülmesinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Aydın, sosyal medya ve internetin etkisiyle yanlış ya da kasıtlı olarak yayılan haberlerin doğru haberlerden çok daha hızlı dolaşıma girdiğini belirterek, “Bugün özellikle internet ortamında yayılan yanlış, hatalı ya da bilinçli olarak yapılan haberler, doğru haberlere göre çok daha hızlı yayılıyor. Kimi kaynaklara göre bu hız 10 kata, kimi doğrulanmış çalışmalara göre ise 6 kata kadar çıkabiliyor.” dedi.
“Yerel gazeteler şehrin hafızasıdır”
Basın İlan Kurumu İzmir Bölge Müdürü Osman Başeğmez, konuşmasında yerel gazeteciliğin şehir hafızası açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Yerel basının yalnızca kurum bültenlerini aktaran bir yapıdan ibaret olmaması gerektiğini belirten Başeğmez, gazeteciliğin sahada yapılması gerektiğini vurguladı.
Başeğmez, “Bir şehir medyada yer aldığı kadar vardır. Şehri ne kadar anlatırsanız o kadar görünür hâle gelir. Yerel gazetecilik sahada yapılır. Genç gazetecilerin yeniden sokağa dönmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Manisa basınının özgün içerik ihtiyacı
Manisa basınının köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Başeğmez, yerel gazetelerde özgün içerik üretiminin artırılması gerektiğini söyledi. Tüm yayın organlarında benzer haberlerin yer almasının okuyucu ilgisini azalttığına dikkat çeken Başeğmez, şehir haberciliğinde farklı bakış açılarının, özel dosyaların ve saha haberlerinin önemine işaret etti. Başeğmez, yerel gazeteciliğin yalnızca günlük gelişmeleri aktarmakla sınırlı kalmaması gerektiğini, şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel hafızasını kayıt altına alan bir sorumluluk taşıdığını ifade etti.
“Yanlış bilgi doğru haberden daha hızlı yayılıyor”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel ise konuşmasında özellikle dezenformasyon tehlikesine dikkat çekti. Yeni medya düzeninde gazeteciliğin büyük bir dönüşüm yaşadığını belirten Yüksel, sosyal medya kullanımının bilgi kirliliğini artırdığını söyledi. Dezenformasyonu, doğru olmayan bir bilginin kasıtlı ve sistematik biçimde yayılması olarak tanımlayan Yüksel, “Sosyal medya çağında yanlış bilgi, doğru haberden çok daha hızlı yayılıyor.” dedi.
Yeni nesil habercilik vurgusu
Yerel medyanın ekonomik sorunlarına da değinen Yüksel, dijital dönüşüme uyum sağlamanın artık bir tercih değil zorunluluk hâline geldiğini belirtti. Mobil habercilik, video içerik, kısa format yayınlar ve interaktif haberciliğin giderek daha fazla önem kazandığını ifade eden Yüksel, yerel medya kuruluşlarının yeni nesil habercilik anlayışına yönelmesi gerektiğini kaydetti. Yüksel, Manisa basınının özellikle tarım, çevre, sanayi dönüşümü, istihdam ve deprem haberciliği gibi alanlarda daha fazla içerik üretmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yerelden ulusala etki oluşturacak güçlü haberlere ihtiyaç var.” diye konuştu.
Konuşmacılara plaket takdim edildi
Program sonunda konuşmacılar, yerel basının toplum için kritik bir görev üstlendiğini belirterek gazetecilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti. Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın, programa katkılarından dolayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel ile Basın İlan Kurumu İzmir Bölge Müdürü Osman Başeğmez’e plaket takdim etti.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.