Iğdır´da, Tarla Günleri programı kapsamında karpuzun 4. hasadı yapıldı.
Tarım şehri olan Iğdır’da coğrafi yapısı ve iklim şartları dolayısıyla birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği kentte, 10 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 40 bin ton karpuz üretimi yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının destek ve teşvikleriyle Iğdır Ovası´nda yapılan karpuz üretimi ise çiftçilerin önemli geçim kaynağı hâline geldi. Yöreye has tadı ve aroması olan karpuz, il merkezi ile çevre illerde, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesinde büyük ilgi görüyor. Oba Köyünde üretici Alican Açkan yaptığı örtü altı ve damla yöntemiyle bu yıl karpuz da 4. kez hasat alındığını söyledi.
Oba köyünde yapılan ´Tarla Günleri programına Iğdır Valisi Ercan Turan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel Kasım Çarman, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır SGK İl Müdürü Reşat Eyikudamacı, kurum amirleri ve üreticiler katıldı. Program da konuşma yapan Iğdır Valisi Ercan Turan, her yıl geleneksel olarak yaptıkları karpuz hasadının yapıldığını, bu gün yıl içerisinde 4. hasadını yapıldığını söyledi.
Iğdır Ovasında karpuzda yaklaşık 40 bin ton üzeri karpuz üretimi yapılığını kaydeden Vali Turan, "Kent genelinde tarlada kilosu 18 liradan başlayan karpuzun şu anda daha uygun fiyatla devam ediyor. Bu sene Iğdırlılar ve bölge halkımız karpuza doydular. Allah da bereket ihsan etti. Çukur Ovada ve bir çok bölgede karpuz yanarken, burada arz fazlalığı var. Şu an halkımız uygun fiyata karpuz tüketiyorlar. Şu an yıl içeresinde 4. ürünü alıyoruz. Biz hep berber çiftçisiyle, memuruyla, işçisiyle Iğdır´ımızın gelişmesi için devem edeceğiz. Ben üretimde gösterdikleri gayret için örnek çiftçilerimizi tebrik ediyorum." dedi.
Üretici Alican Açkan da, Iğdır valiliği ve Tarım İl Müdürlüğünün kendilerine destek vererek daha da cesaretlenerek iyi üretim yaptıklarını anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üretim yaparken Iğdır Tarım Müdürlüğümüz bizlere her konuda destek veriyor. Biz bu yıl dördüncü hasadımızı aldık, daha iki aya kadar da çıkacak karpuzumuz var. Bu yıl karpuzdan iyi para kazandık, Rize Trabzon Artvin ve Doğu Anadolu Bölgesinde bir çok ile karpuz gönderdik. Ayrıca Iğdır´da bölge kooperatiflerine de karpuz gönderdik. Bilinçli tarım yaprak damlama sulama ile uzun ömürlü karpuz yetiştirdik ve iyi para kazandık.” dedi. Yıllardan beri karpuz üreticiliği yaptığını anlatan Mehmet Alcan da, "Amacım tarımsal ürünler yetiştirerek ülkemize faydalı olmaktır. Biz farklı tekniklerle karpuz yetiştirerek, bereketli hasat yaprak, iyi kazanç elde ediyoruz." şeklinde konuştu.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.