Bursa Kültür Yolu Festivali Etkinlikleri kapsamında "Geleneksel Türk Okçuluğu Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Çalıştayda, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yer aldı. Programa Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Okçular Vakfı Başkanı Hüseyin Topbaş, Dünya Etnospor Birliği Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz katıldı.
Okçuluk sanatı ve sporunun tarihsel önemine değinen Bursa Valisi Erol Ayyıldız, “Asırlardır bu topraklarda yaşatılan Türk okçuluğunu yaşatmak için bugün burada bir aradayız. Bu kadim sanat yalnızca bir spor değildir. Osmanlının ilk ok meydanlarından biri de Bursa’da kurulmuştur. Bu şehrin kültürel kimliğine iz bırakmıştır. Bizim niyetimiz geçmişi sadece hatırlamak değil bu mirası sağlıklı bir şekilde aktarmak olacaktır.” şeklinde konuştu.
Milletlerin kendi kültürlerine sahip çıkmadığı sürece dünyada kaçınılmaz olan şeyin kültürel yozlaşma olacağını dile getiren Dünya Etnospor Birliği Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “Tarihte olduğu gibi, temel hareket noktamız, merkezimiz ve motivasyonumuz, spor birliği olarak tüm dünya için Türkiye’de başarmaya çalıştığımız şeyin, aslında bütün dünya halkları için de geçerli olmasıdır. Bu da her halkın kendi kültürünü, mirasını, geçmişini geleceğe taşıyabilmesini sağlamaktır. Böylece dünyanın kültürel zenginliğini koruyabiliriz. Aksi takdirde, dünyada kaçınılmaz olan şey kültürel yozlaşmadır. İnsanlar bir şeyler yapıyor ama yaptıkları şeyin bir derinliği olup olmadığını, bir geçmişinin, bir anlamının bulunup bulunmadığını bilmiyorlar. Yaptıkları işe ruh katmıyorlar. Belki de yaşadığımız dönemin en büyük hastalığı, her şeyin giderek değersizleşmesi. Bir usta işini yaptığı zaman, yaptığı işe değer vermiyor. Bir öğrenci öğretmenine, bir çocuk annesine babasına ya da bir nesne dedesine değer vermiyor. Oysa düşünün ki ’Bastığın toprağı tanı, incinmesin’ anlayışıyla yoğrulmuş bir kültürden geliyoruz. Bu yüzden, dünyadaki bu değersizleşme akımına kapılmamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.