Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, Erzurum Kalesi içinde bulunan Kale Mescidinde başlattıkları tamirat, tadilat çalışmaları tamamlandı

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, Erzurum Kalesi içinde bulunan Kale Mescidinde başlattıkları tamirat, tadilat çalışmaları tamamlandı

Işıl ışıl olan tarihi mabedin içinde rahatlıkla ibadet yapılabilecek.

“Kale mescidi ışıl ışıl oldu”

Kale Mescidi için Müftülük’ten imam istediğini kaydeden İl Müdürü Almaz, Saat Kulesi’nde okunan ezanı ile birlikte ibadete hazır hale getirilen mabedde de namaz kılınacak olmasını önemli bir gelişme olarak yorumladı. Kale içinde uzun zamandan beri süren kazı çalışmalarında da sona gelindiğini kaydeden Almaz, “Kazı çalışmaları hiç şüphesiz zaman alıyor'' dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile kale içinde bulunan Kale Mescidinde başlatılan tamirat ve tadilat çalışmaları sona erdi. Işıl ışıl olan kale mescidinde rahatlıkla ibadet yapılabilecek. Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları yerinde değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İki yıl önce Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Kale Mescidinde başlattıkları tamirat, tadilat çalışmalarının da tamamlandığını ve tarihi mabedin içinde rahatlıkla ibadet yapılabilecek bir hale geldiğini bildirdi.

“Namaz kılınacak”

Kale Mescidi için Müftülük’ten imam istediğini kaydeden İl Müdürü Almaz, Saat Kulesi’nde okunan ezanı ile birlikte ibadete hazır hale getirilen mabette de namaz kılınacak olmasını önemli bir gelişme olarak yorumladı.

Kale içinde uzun zamandan beri süren kazı çalışmalarında da sona gelindiğini kaydeden Kültür ve Turizm İl Müdürü Almaz, “Kazı çalışmaları hiç şüphesiz zaman alıyor. Müze Müdürlüğümüz koordinesinde yapılan kazı çalışmalarında toprağın altından odalar, fırın ve zindan olarak kullanıldığı tahmin edilen bölümler çıktı. Kale içinde gerekli düzenlemelere başlayacak, yürüme yolları yapacak, bir de seyir terası oluşturacağız. Çalışmalar tamamlandığında Erzurum Kalesi’nin, çok daha fazla yerli-yabancı turist çekeceğine inanıyorum” diye konuştu.

“Kale mescidi tarihçesi”

Kale Mescidi, Erzurum İçkale’de Saltuklular devrinde inşa edilen bir mescid. İç Kale içerisinde kalenin güney sur duvarlarına bitişik yerde bulunan mescit, 1132-1134 yılları arasında Saltuklu hükümdarı Abdul Muzafferuddin Gazi tarafından yapılmıştır. Dikdörtgen planlı mescidin iç düzenlemesi mihraba paralel iki sahındır. Girişte çapraz tonoz, mihrap önünde ise mukarnaslı kasnaklara oturan kubbe ile örtülüdür. Her iki örtünün doğu ve batısı beşik tonozlarla genişletilmiştir. Mihrabı, yarı dairesel planlı burcun içerisine yerleştirilmiş, yalın bir bezemeye sahiptir. Düzgün kesme taşla inşâ edilen mescidin kubbeli bölümü dıştan yüksek kasnaklı ve külâhlı bir örtüyle kapatılmıştır. 12.yüzyılın ilk yarısında Saltuklular tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, seyahati sırsında (1610); bu mescitte cemaat bulunmadığını yazmaktadır.

 

 

 

* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.