Tarabya Köşkü’nde yapılan kritik toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip koronavirüsle (Kovid19) ile gereken tedbirlerin peyderpey alındığını belirterek, “Valiliklerimiz e-devlet ve PTT aracılığıyla talep eden tüm vatandaşlarımıza ücretsiz maske dağıtımına başladı, parayla maske satışı yasaktır.” dedi. Maske satışıyla ilgili konuşan Erdoğan, “Parayla maske satışı yasaktır. Salgın bitine kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stoğumuz vardır. Devlet olarak vatandaşlarımıza ücretsiz maske ulaştırmakta kararlıyız. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Hastalığı yayması tehlikeli olan apartman, köy, ilçe hatta ili karantina altına alıyoruz. Şimdiye kadar 65 yaş üstü veya kronik hasta olan 1 milyon 321 bin vatandaşlarımızın temel ihtiyaç taleplerini yerine getirdik. Çalışan ve görevli olanlar dışındaki tüm vatandaşlarımızın evde kalmasını sağlayarak yayılma hızının azami rakama indirmeliyiz.” dedi.
“2 yeni hastane”
Hastanelerde teşhis ve tedavi konusunda bir sıkıntı olmadığına değinen Erdoğan şöyle devam etti: “Yeşilköy Havalimanını, Sancaktepe Havalimanını olduğu kısmı bin odalık hastaneyi yapıyoruz. Süratle buraları bitireceğiz. Ve tamamıyla insanımızın halkımızın hizmetine sunacağız. Bizi yakından ilgilendirdiği için Avrupa ve ABD’deki gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Türk Milleti İstiklal Harbi döneminde Tekalif-i Milliye emirlerinde varını yoğunu bağımsızlığı için ortaya koymuş bir millettir. Özetle maddeler şöyledir; Her il ve ilçede Tekalifi Milliye komisyonu kurulacak. Her ev birer kat çamaşır birer çift çorap hazırlayıp komisyona teslim edecektir. Gıda maddelerinin yüzde 40’ına bedeli sonradan ödenerek el konulacaktır. Halka ait taşıtlar her ay ordu için 100 km taşıma yapacaktır. Bütün sahipsiz mallara el konulacaktır. Halkın elinde bulunan silahlar orduya teslim edilecektir. Makina ve yedek parçalarının yüzde 40’ına el konulacaktır. Milletimiz gerçekleri görmekte ve üzerine düşenlerini yerine getirmektedir. Vatandaşlarımızın her birinin temel ihtiyaç malzemelerine ulaşma konusunda üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. İstihdamın sürmesi en büyük kriterimizdir. Çalışanların ücretlerinin asgari ücretini geçmeyecek şekilde 3’te 2 sini biz ödüyoruz.
“Kampanyaya destek1 milyar 500 milyon lirayı buldu”
Milli Dayanışma Kampanyası ile ilgili de bilgi veren Erdoğan, “Kredi garanti fonunun destek ve kapasitesini arttırdık. Vergi sigorta ve kredi geri ödemelerine sağladığımız kolaylıklara yenisini ekliyoruz. KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işletmemize Nisan Mayıs Haziran ayları itibariyle yapacakları banka kredi ödemelerini de erteleme imkânı sağlıyoruz. Bu ertelemeden kaynaklanacak maliyeti KOSGEB üstlenecektir. İhtiyacı olan hiçbir vatandaşımız devletinden yardım istemekten çekinmesin. Kampanyamıza milletimizin gösterdiği teveccüh bu ülkenin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ispatlamıştır. Şu ana kadar Milli Dayanışma Kampanyasına destek 1 milyar 500 milyon lirayı buldu” diye konuştu.
“İnfaz yasası”
Kamuoyunu yakından takip ettiği infaz düzenlemesi yarın (bugün) TBMM’de görüşülmeye başlanacağını belirtti. Erdoğan, “Gıda-Tarım Orman ve Hayvancılık ile sosyal politikalar kurulu oluşturuyoruz. Yaşadığımız salgının ardından dünyada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı açıkça görülüyor. Ekonominin sadece paradan, borsadan ibaret bulunmadığı. Asıl önemli olanın dağıtım olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yeni dönemde tüm dünyada insanı yaşat ki devlet yaşasın yöntemi her ülkede merkez sistemine yerleşecektir.”
“Bu salgının üstesinden geleceğiz”
Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerine değinen Erdoğan, “Hali hazırda yaşadığımız dönemi en kısa sürede geride bırakmamız gerekiyor. Avrupa bölgesinde salgının zirve aşamasına geldiğini yakında gerileme olacağını umuyoruz. Bu sorunun bu coğrafyada son bulmasını istiyoruz. Alacağımız önlemlerle dünyadaki diğer ülkelerde bu salgının üstesinden inşallah geleceğiz” dedi.
“Yeni döneme hazırlanmalıyız”
Koronavirüsten sonra yeni bir dünya düzenin kurulacağına dikkati çeken Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı: “Kurulan yenidünyada en güçlü yerimizi almamız için hep birlikte daha çok çalışacağız. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasındaki engeller adeta kendiliğinden kalkıyor. Bu süreçte ülkemizdeki her bir vatandaşımızın emeğine, kabiliyetine çalışkanlığa ihtiyacımız olacak. İşçisinden işverenine kadar mal ve hizmet üretimde yer alan tüm kesimler bu yeni döneme şimdiden hazırlanmalıdır. Türkiye’nin istiklali ve istikbali için bu güne kadar zorlukların üstesinden geldik. İnşallah önümüzdeki zorlukları da birlikte tamamlayacağız. Sağlık çalışanlarımız, güvenlik görevlilerimiz gıda ve temizlik sektörlerinde vazife yapanlar başta olmak üzere bu süreçte insanlarımıza destek olmak için canla başla emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Koronavirüs salgınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sizleri bir kez daha saygı ve sevgiyle selamlıyorum” AA
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.
* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.