Çanakkale’nin köylerinde atalardan gelen gelenekler günümüzde de devam ettiriliyor

Çanakkale’nin köylerinde atalardan gelen gelenekler günümüzde de devam ettiriliyor

Farklı kültürlerin, farklı geleneklerin yaşandığı Çanakkale’nin köylerinde, atalardan gelen gelenekler günümüzde de devam ettiriliyor.

Bu geleneklerden bir tanesi de 60 yıl önce Lapseki İlçesine bağlı Karamusalar köyünde başlatıldı.

Her Cuma günü gerçekleştirilen bulgur pilavı ikramı geleneği 60 yıl sonra da sürdürülmeye devam ediliyor. Tarihte Anadolu’ya yerleşmiş her medeniyetten iz taşıyan Çanakkale, tarihe mal olmuş bir çok kültürü, bir çok geleneği de içinde barındırıyor. Kimi Balkanların, kimi Anadolu’nun, kimi Avrupa’nın kültürünü taşıdığı Çanakkale’de bazı gelenekler de yıllardır sürdürülüyor.

Bu geleneklerden bir tanesi olan Cuma Günleri gerçekleştirilen bulgur pilavı ikramı geleneği Lapseki İlçesi Karamusalar Köyünde 60 yıldır sürdürülüyor. Köklerinden aldıkları güçle ataların başlattığı geleneği günümüzde de sürdüren Karamusalar Köy Halkı, çevreden gelen misafirleri de sofralarında ağırlıyor.

“Her cuma yüzlerce kişi pilav yemeye geliyor”

Köyde 60 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında kadınlar sabah saatlerinde hazırlamaya başladıkları etli bulgur pilavını vatandaşlara dağıtıyor. Cuma namazından sonra cemaate de ikram edilen bulgur pilavı ayran ile servis ediliyor. Köy Muhtarı Aydın Engin, 60 yıldırı sürdürülen gelenekle hem misafir ağırladıklarını hem de atalarının mirasını geleceğe taşıdıklarını belirterek “Karamusalar köyünde yaşayan kadınlarımız 60 yıldır her hafta sırası geleni ziyaret ederek ikramlar eşliğinde Kur’an-ı Kerim okur. 60 yıldan bu yana etli bulgur pilavı ve ayran ikramıyla devam ediyor. Kadınlara evlerde, erkeklere de cuma namazı çıkışında köy kahvehanesinde ikram yapılıyor. Yüzlerce vatandaşımız cuma günleri pilav yemeye geliyor. Bu geleneğe bir hafta olsun ara verilmedi” dedi.

“Protokol üyeleri köylülerin sofrasına misafir oldu”

Köy Muhtarı Aydın Engin’in daveti ile köye giden Lapseki İlçe Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AK Parti Lapseki İlçe Başkanı Hasan Engin, köy muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cuma Namazı çıkışı Köy meydanında davetlilere ve misafirlere pilav ikramı yapıldı ve 60 yıllık gelen misafirlere anlatıldı. Şerife Erdem

 

 

 

* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.