Burdur ve Moğolistan arasında gönülden gönüle bir köprü

Burdur ve Moğolistan arasında gönülden gönüle bir köprü

Asya steplerinden Anadolu'nun kalbine uzanan bir dostluk bağı....

Tarihsel kökleri binlerce yıl öncesine dayanan Türk-Moğol ilişkileri, bu kez yerel yönetimler düzeyinde anlamlı bir iş birliğiyle yeniden canlanıyor. Kültür, tarih ve ortak miras üzerinden şekillenen bu yeni dostluk köprüsü, Türkiye'nin güneybatısında yer alan Burdur'un Tefenni ilçesi ile Moğolistan'ın Batı Altay bölgesindeki Altai Sumu arasında kuruluyor. 10 Mart 2025'te gerçekleştirilen Vatandaş Temsilcileri Kurulu Toplantısı'nda alınan karar, iki ülkenin sadece diplomatik değil, halklar arası sıcak bağlarını da güçlendirmeyi hedefliyor. Yerelden yükselen bu kardeşlik adımı, Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan tarihsel yolculuğun yeni bir sayfası olma niteliği taşıyor. 

Türkiye ile Moğolistan arasında yeni bir kardeşlik ve iş birliği adımı atıldı.

10 Mart 2025 tarihinde Moğolistan'ın batısında yer alan Altay Sumu bölgesinde gerçekleştirilen Vatandaş Temsilcileri Kurulu'nun III. Olağan Toplantısı'nda önemli bir karar alındı. Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı Burdur ili Tefenni Belediyesi ile dostluk ve iş birliği temelinde ortak çalışmalar yürütülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Alınan bu karar, Türkiye ile Moğolistan arasındaki kültürel ve yerel düzeydeki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlarken, aynı zamanda Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan köklü bağların yeniden canlanmasına katkı sağlayacak nitelikte. Altai Sumu ve Tefenni Belediyesi arasında kurulacak bu bağın, karşılıklı kültürel, sosyal ve ekonomik etkileşimleri de beraberinde getirmesi bekleniyor.

Türkiye ile Moğolistan arasında kurulan yeni kültürel iş birliği köprüsüyle ilgili sürece dair Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz'den de önemli bir açıklama geldi. Altai Sumu bölgesiyle yapılan kardeş şehir girişimi hakkında konuşan Başkan Alagöz, iki ülke arasındaki dostluğun yerelden güçlenerek büyüyeceğini vurguladı.

Başkan Alagöz açıklamasında, "Bayan Ölgii Eyaleti'ne bağlı Altay İlçesi ile Tefenni İlçesi arasındaki kardeş şehir anlaşması, Türkiye ve Moğolistan arasında yeni bir dostluk köprüsü kurulmasına vesile oluyor." dedi. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda iki bölge meclislerinde karşılıklı olarak alınan kararlarla ilk resmi yazışmalar başlatılmış, Moğolistan Dışişleri Bakanlığı'nın da onayı alınarak süreç resmiyet kazanmıştı. Tefenni Belediyesi olarak bu hafta içinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na resmî evrakları sunacaklarını belirten Alagöz, bu kültürel iş birliğinin sadece iki şehir arasında değil, aynı zamanda Türk dünyası arasında da bir bağ oluşturduğunu ifade etti.

Açıklamasında, "Böyle güzel bir kültürel iş birliği anlaşmasına vesile olan başta Genel Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ümit Özdağ beyefendiye ve Türk Dünyası Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Gencehan Tunay beyefendiye çok teşekkür ediyorum." ifadelerine yer verdi.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.