Aspendos’ta imparator başı heykeli bulundu (Antalya)

Aspendos’ta imparator başı heykeli bulundu (Antalya)

Antalya'daki Aspendos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, Roma Dönemi'ne ait imparator başı heykeli bulundu.

Aspendos Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda, Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen, 40 santimetrelik imparator başı heykeli bulundu. Uzmanlar, heykelin detaylı analizi için çalışma başlattı. MS 250 ila 300 yılları arasındaki döneme ait olduğu değerlendirilen eserin, forum kazıları sırasında gün yüzüne çıktığı kaydedildi. Uzmanlar, eserde birçok etki ve özelliğin yer aldığını, Veristik (italik) etkinin yoğunlukta olduğunu kaydetti.

Helenistik özelliği temsil ediyor

Bu özelliğin MÖ 100 civarı Roma cumhuriyet döneminin son dönemlerinde aristokrat sınıf için kullanıldığını aktaran uzmanlar, yüzdeki kırışıklık, yanak çizgileri, alın çizgisi dudakların Veristik özellikte olduğunu aktardı. Yüzdeki duygu teması, boynun 3'te 1 oranında eğikliği ve gözlerdeki hülyalı bakışların Helenistik özelliği temsil ettiğini kaydeden uzmanlar, birçok sanatsal özelliğin birleşip, imparatorluk döneminde özellikle Augustus ve sonrası portre anlayışıyla birleşmiş, teknik açıdan değerli bir eser olduğunu ifade etti.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.