Arslantepe, UNESCO’da 3’üncü yılını doldurdu

Arslantepe, UNESCO’da 3’üncü yılını doldurdu

Malatya’da bulunan Arslantepe Höyüğü’de UNESCO Dünya Mirası Listesinde 3’üncü yılını doldurdu.

2021 yılında 44’üncü Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar ile dünya mirası listesine giren Arslantepe Höyüğü her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Her yıl 4 Kasım tarihî UNESCO Günü olarak kabul edilirken bu anlamlı günde UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Arslantepe Höyüğü, Malatya isminin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynuyor.

Arslantepe Höyüğü, Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı Orduzu Mahallesi’nde yer almaktadır. Arslantepe Höyüğünün Kültür Dolgusu 30 metre yüksekliğindedir. M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 1. Yüzyıla kadar yerleşim görmüştür. M.S. 5 ve 6’ncı yüzyıllar arasında Roma Köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü olarak yerleşimini tamamlamıştır. Arslantepe’de ilk kazılara 1930’lu yıllarda Louis Delaporte Başkanlığında bir Fransız ekip tarafından başlanmıştır. Özellikle kazı, Geç Hitit tabakalarında yapılmıştır. Kazılarda taş üzerinde alçak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının yanında iki arslan heykeli ve karşısında devrilmiş bir kral heykeli ile Geç Hitit Sarayı bulunmuştur. Bu eserler o tarihlerde Malatya’da müze bulunmadığı için Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne götürülmüştür.



* Tüm hakları saklıdır. Bu sitede yer alan yazı, haber, fotoğraf, video ve sair dokümanların, bireysel kullanım dışında izin alınmadan kısmen veya tamamen kopyalanması, çoğaltılması, kullanılması, yayımlanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.