Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubuna katılma niyetinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünü (NATO) terk etmek anlamına gelmediğini açıkladı. Türkiye 1952 yılından bu yana Batılı kolektif güvenlik örgütü NATO'nun bir üyesidir.
Anadolu Ajansına göre Erdoğan önceki gün New York'ta yaptığı açıklamada, "Türk tarihi ülkeleri çeşitli ortaklıklar kurmaya teşvik ediyor." dedi ve ekledi: "Böyle bir örgüte (BRICS) ait olmak NATO'yu terk etmek anlamına gelmez."
"Türkiye BRICS ve NATO'yu birbirinin alternatifi olarak görmüyor." diyen Bakan, "NATO üyesiyiz diye Türk-İslam dünyasıyla bağlarımızı koparmayalım." dedi.
Erdoğan aynı zamanda, "Türkiye'nin BRICS ve ASEAN'a (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) katılma olasılığı bölgesel hesapları değiştirecektir." dedi ve ekledi: "Türkiye'nin Orta Asya, Rusya, Baltıklar ve Uzak Doğu ile olduğu kadar Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri ile de ilgisi olduğu gerçeğini bir kenara bırakamayız."
"Türkiye'nin Arap bölgesiyle, Körfez ülkeleriyle (Arap veya Basra Körfezi çevresinde) derin bir geçmişi ve Afrika ile yakın bağları var." diyen Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "BRICS ve ASEAN ekonomik iş birliği için fırsatlar sunuyor. Bu örgütleri mevcut ortaklıklarımızın tamamlayıcısı olarak görüyoruz."
"Geleceğimize karar veremezler." diyen Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasını engelleyen güçlerin ülkesinin diğer örgütlere katılmasını da engellediğine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 19 Eylül'de basına verdiği bir mülakatta ülkesinin gözünün BRICS ve ASEAN'da olduğunu açıkça ifade etti. BRICS'in ticari ve ekonomik işbirliği için bir seçenek olabileceğini ancak kurumsallaşmadan yoksun olduğunu söyledi.
Ancak Fidan, Türkiye Avrupa Birliği'ne katılmış olsaydı başka seçenekleri düşünmeyeceğini söyledi.